Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Miljardsatsning på vården kritiseras av oppositionen

Publicerad: 22 oktober 2009, 09:10

Den politiska majoriteten i Stockholms läns landsting avsätter 1,5 miljarder kronor mer till sjukvården i sin budget för 2010.


Den borgerliga alliansen i Stockholm vill behålla samma landstingsskatt som i år. Besöksavgiften på akutmottagningarna ska höjas med 50 kronor för att försöka styra över fler patienter till primärvården.

Hälso- och sjukvården får sammanlagt 1,5 miljarder kronor mer än i år.

– Det blir mer pengar till unga flickor och pojkar som får hjälp av vår kraftigt utbyggda ätstörningsvård, till dem som har ont i själen och behöver stöd av en kurator eller psykolog i primärvården. 200 miljoner kronor är en satsning på kortare väntetider för allt från operation av kraftigt överviktiga till IVF-behandling av barnlösa par. Dessutom ska vår nya förenklingskommission se till att vårdpersonalen får ägna sig mer åt patienterna i stället för administration, säger biträdande sjukvårdslandstingsrådet Birgitta Rydberg (fp) i ett pressmeddelande.

Oppositionen är inte imponerad av alliansens vårdsatsningar.

– Vården behöver mer resurser. De borgerliga partierna prioriterar skattesänkningar i både landsting och stat före ökade resurser till sjukvården och höjda statsbidrag. Borgarnas sjukvårdsbudget kommer knappt att täcka löne- och prishöjningar, säger oppositionslandstingsrådet Ingela Nylund Watz (s) i en kommentar.

Läs mer:

”Mål & Budget 2010 med planår 2011-2012” (i PDF-format)

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev