Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Miljögifter tros ligga bakom ökning av astma

Publicerad: 11 oktober 2005, 10:53

Miljögifter som bly, kvicksilver och dioxin kan ligga bakom den mycket kraftiga ökningen av astma som förekommit i hela västvärlden de senaste åren. Det tror i alla fall forskare vid Cornell University, New York, i USA.


Forskarna drar slutsatsen efter att ha genomfört en detaljerad undersökning av hur miljögifter påverkade immunsystemet hos gravida mammor och så småningom deras barn.

Enligt forskarna, en grupp immuntoxikologer under ledning av Rod Dietert, visade undersökningen att miljögifterna påverkar olika immunceller, däribland Th1- och Th2-celler. Den senare typen av de två har stor betydelse vid utveckling av allergier genom att dessa celler, under vissa omständigheter, överproducerar IgE-antikroppar vilket resulterar i en allergisk reaktion.

Enligt forskarna har tidpunkten för exponering för miljögifter stor betydelse för eventuell utveckling av astma och allergier. Under fosterutvecklingen och den första perioden efter födelsen är immunsystemet fortfarande omoget. Balansen mellan Th1- och Th2-cellerna har ännu inte utvecklats vilket innebär att Th2-cellerna har ett "övertag". Det innebär i sin tur att immunsystemet då kan påverkas mycket mer av miljögifter än senare i livet.

Den sista trimestern under graviditeten är särskilt känslig, konstaterar forskarna. Studien visade att det finns vissa bevis för att tidig exponering för ämnen som bly, kvicksilver, etanol, och dexametason - en vanlig steroid - kan förhindra att immunsystemet mognar som det ska. Detta kan i sin tur öka risken för astma och allergier senare i livet.

Fynden presenterades nyligen vid "Immuntoxocology Summer School Conference" i Lyon, Frankrike.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev