Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag10.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Miljonärstäta kommuner har färre skador bland barnen

Publicerad: 27 november 2008, 10:13

Skador i barndomen har ett starkt samband med inkomstnivå och inkomstspridning i en kommun. Ju fler miljonärer det finns, desto färre skador bland barnen.


Skador i barndomen varierar mellan olika svenska kommuner. Men det är inte som man kanske tror: att fler olyckor bland barn sker i kommuner med många fattiga och lågutbildade. I stället tycks det vara antalet miljonärer som är en viktig indikator. Ju fler miljonärer det finns i kommunen, desto färre skador.

Richard Allan Dale vid Sahlgrenska akademin i Göteborg har gått igenom över 60 000 barns öppen- och slutenvårdsjournaler i 14 Skaraborgskommuner från åren 2000–2005. Barnens skador var olika allvarliga – från skrubbsår till hjärnskakning och öppna frakturer. Barn som sökt vård utan att någon skada upptäckts av vården togs bort från analysen.

”Det är väldigt intressant”
I kommunerna där 11 procent av den vuxna befolkningen var miljonärer var skadorna betydligt ovanligare än i de kommuner där endast 6 procent var miljonärer. Till miljonärer räknades de som hade en miljon på banken eller tillgångar motsvarande en miljon utan att ha skulder.

Störst skillnad syntes bland pojkar som var sex till tolv år. I de ”miljonär­tätare” kommunerna registrerades 165 skador per 1 000 i åldersgruppen. I de ”miljonär­glesare” var motsvarande siffra 206 skador per 1 000 barn, se grafik ovan för fler resultat.

– Jag tycker att det är väldigt intressant att andelen miljonärer gör en så signifikant skillnad. Annars är det alltid fokus på hur många som lever i fattigdom, säger Richard Allan Dale.

Han har även undersökt skade­andel i förhållande till hur jämställda kommunerna är. En stor andel kvinnor på jobb som inte kräver någon utbildning ger fler skador hos barnen.

– Många barn lämnas ensamma hemma för mycket, det är min analys, säger Richard Allan Dale.

Så receptet på att minska barn­olycksfallen är: kvinnorna tillbaka till spisen och männen ut och tjäna miljoner?

– Nej, men om idealet är att både kvinnor och män ska vara ute på arbetsmarknaden måste kommunen göra något för att skydda de barn som är ensamma hemma.

Jenny Ryltenius

» Socialmedicin

Torsdagen den 27 november
Fritt föredrag nr 7
16.05–18.00, sal R4
Income distribution, gender structure and the occurrence of injuries in childhood. An ecological study based on 14 Swedish municipalities, 2000–2005.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev