Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Miljoner ansiktsmasker till vården

Publicerad: 8 april 2020, 14:34

Näringsminister Ibrahim Baylan (S) meddelade på en presskonferens att företaget Essity kan leverera två miljoner skyddsmasker till den svenska sjukvården.

Foto: Kristian Pohl/ Regeringskansliet

Företaget Essity kan leverera miljoner skyddsmasker till den svenska sjukvården. Det meddelar näringsminister Ibrahim Baylan (S) på en presskonferens.


Ämnen i artikeln:

Det nya coronaviruset

– En säker vård är grundläggande och då blir tillgång till skyddsutrustning avgörande. Vi har sett ett antal rapporter såväl i Sverige som i övriga världen om brist på skyddsutrustning, säger Baylan.

Essitys vd Magnus Groth säger att bolaget har kommit till en punkt att det kan producera kirurgmasker och börjar leverera till vården genom ett avtal som håller på att färdigställas med Socialstyrelsen.

– Vi kommer att kunna leverera tre miljoner i månaden och donerar den första miljonen, säger Groth.

Produktionen har möjliggjorts genom ett samarbete med statliga forskningsinstitutet Rise, som kvalitetskontrollerar personlig skyddsutrustning. Det blir nu Socialstyrelsen som kommer att upphandla maskerna, något de har fått extra resurser av regeringen för.

– Vi har sett en snabb ökning av behovet och det kommer tyvärr att fortsätta. Personalens behov kommer inte att bli en ekonomisk fråga, säger Baylan.

Fotnot: Artikeln är rättad eftersom siffran om två miljoner ansiktsmasker var felaktig.

TT

Ämnen i artikeln:

Det nya coronaviruset

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev