Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag11.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Miljonsatsning ska ge balans i ekonomin för västsvenska sjukhus

Publicerad: 8 December 2014, 11:03

Sjukhusen i Västra Götalandsregionen får 550 miljoner extra nästa år för att göra det de redan gör. Och ytterligare miljoner om de gör lite till.


Borås Tidning rapportar att regionens sjukhus nästa år får totalt 550 miljoner kronor för att göra det som det sjukvårdsansvariga regionrådet Jonas Andersson (FP) definierar som ”det som sjukhusen redan gör”. Det vill säga extra anslag utan krav på motprestation.

Därutöver kan sjukhusen få totalt 348 miljoner kronor om de kortar sina köer till operationer och behandlingar, se faktaruta nedan.

Men enligt tidningen åläggs sjukhusen bland annat också ett enprocentigt effektiviseringskrav, vilket för Södra Älvsborgs sjukhus i Borås exempelvis skulle motsvara 30 miljoner kronor per år.

Thomas Wallén, sjukhusdirektör i Borås, är försiktigt positiv.

– Jag ser detta som en tydlig signal att nuvarande politiska ledning bedömt att i praktiken alla sjukhus varit underfinansierade. Men huruvida man räknat rätt på varenda post låter jag vara osagt, säger han till Borås Tidning.

Och lägger sedan till.

– Här finns en rad nya kostnader som inte täcks av höjda inkomster.

Fotnot. Satsningen är det förslag som den grön-blå majoriteten lagt fram och finansieras med en skattehöjning som beräknas ge mer än en miljard kronor extra i regionens skattkista.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev