Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Miljonstöd till forskning om skräddarsydda mediciner

Publicerad: 15 augusti 2006, 07:24

EU ger motsvarande 17 miljoner kronor i bidrag till ett internationellt forskningsprojekt som ska möjliggöra skräddarsydd medicinering. Projektet leds från Sahlgrenska akademin i Göteborg.


Patienter kan svara olika på behandling med samma läkemedel. Det beror på att vanliga sjukdomar som diabetes, cancer och allergi orsakas av obalans mellan många olika gener och miljöfaktorer. Obalansen kan se olika ut hos olika patienter, trots att de tycks lida av samma sjukdom. En medicin som är verksam på en patient kan därför till och med försämra tillståndet hos en annan.

EU har nu beslutat att stödja ett forskningsprojekt som ska försöka möjliggöra att medicineringen skräddarsys efter den enskilda patienten.

- Det idealiska vore om läkaren kunde ta ett enkelt prov från till exempel saliv eller blod och därmed få den information han eller hon behöver för att skräddarsy medicineringen så att den passar patienten, säger Mikael Benson, överläkare och docent vid Sahlgrenska akademin, i ett pressmeddelande.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News