Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Miljöpartist tar time out efter uttalande i film

Publicerad: 14 mars 2013, 07:37

I ett videoklipp som publicerats i Vårdfokus hävdar miljöpartisten Lars Goedecke att sjuksköterskor på Biva i Lund tjänar upp mot 80 000 kronor i månaden. Men nu har han ångrat sig.


I januari sade drygt 30 sjuksköterskor upp sig från Barnintensiven på Skånes universitetssjukhus i Lund i protest mot Region Skånes arbetsgivarpolitik.

Nu kan tvisten ha förvärrats efter ett uttalande av Lars Goedecke (MP), ledamot i regionfullmäktige i Region Skåne, som filmades när han pratade med demonstranten Pontus Stenkvist.

Demonstranten skämtar om att politikerna i Region Skåne tjänar mycket pengar, och Lars Goedecke fäller kommentaren:

”Det är som syrrorna som ska sluta nu. De har 60-80 000 i månaden.”

Och fortsätter:

”Berätta det för allmänheten så får de fan inget stöd längre. Hur fan kan man ha det i månaden, hur duktig man än är. Och så hota att säga upp sig.”

Filmen publicerades sedan av Vårdfokus på nätet.  I ett pressmeddelande skriver Mats Runsten, Vårdförbundets ordförande i Skåne, att siffrorna inte stämmer. Den genomsnittliga grundlönen för sjuksköterskorna på Biva var 30 710 kronor i januari. Med ob för helger och nätter inräknat ska genomsnittet ligga på 35 000 kronor i månaden.

Mats Runsten ställer sig dessutom frågande till att Lars Goedecke ”hånar kvinnor som tjänar mycket för att de är högt kvalificerade”.

–  Specialistsjuksköterskor, som har hand om hjärtsjuka barn på en vårdavdelning som uppvisar världsledande resultat, är tydligen inte värda att tjäna pengar. Lars Goedecke verkar tycka att det här med kvinnor och sjuksköterskor och pengar är en kombination som inte går ihop, säger Mats Runsten i pressmeddelandet.

Sent i går kväll kom det även ett pressmeddelande från Lars Goedecke, som bad om ursäkt.

– Jag har full förståelse för att sjuksköterskorna på barnintensiven har blivit kränkta när de sett filmen och det jag säger där. Jag borde ha informerat mig bättre om de pågående löneförhandlingarna och de faktiska förhållandena samt de existerande lönenivåerna för sjuksköterskorna. Nu gjorde jag inte detta och för detta ber jag om ursäkt.

Lars Goedecke tar nu en time out från regionpolitiken ”på obestämd tid”.

Filmen ser du här.

HANNAH DAVIDSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev