Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Miljöpartist vill satsa på lyckoforskning

Publicerad: 18 februari 2008, 12:07

Svensk lyckoforskning bör utvecklas och en utredning om hur lyckan i samhället ska kunna mätas regelbundet tillsättas. Det anser riksdagsledamoten Max Andersson (mp).


Forskarsamhället anser numera att det är både möjligt och relevant att mäta och jämföra lyckan i olika befolkningar. Därför bör det föras en seriös diskussion om hur man med politiska beslut baserade på forskningsresultat kan öka förutsättningarna för att göra befolkningen lyckligare. Det skriver miljöpartisten Max Andersson i en riksdagsmotion.

 Kraftfulla satsningar på förebyggande insatser mot psykisk ohälsa och vård för dem som drabbats är ett av de områden Max Andersson lyfter fram som viktiga för att öka lyckan i befolkningen.

 För att kunna mäta hur olika politiska beslut påverkar svenskarnas lycka vill Max Andersson att det tas fram lämpliga lyckoindex, som redovisas på samma sätt som BNP och övriga välfärdsindex. Han vill därför att riksdagen föreslår regeringen att utreda hur lyckan i samhället ska kunna mätas regelbundet och att satsa på den svenska lyckoforskningen.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev