Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Millenniemål "ett fiasko"

Publicerad: 2 januari 2013, 07:49

Foto: Photos.com

Det saknas en politisk vilja att minska mödradödligheten i fattiga länder, skriver bland annat en professor vid Karolinska institutet i en debattartikel.


Varje år beräknas sex miljoner dödsfall ske i samband med graviditet eller förlossning. I den siffran är både mammor och barn inräknade. Många fall skulle kunna motverkas, men biståndet till millenniemålen har minskat och de utlovade pengar som skulle finansiera delar av kvinnohälsovården i fattiga länder saknas. Det skriver Staffan Bergström, professor vid Karolinska institutet, och två studenter i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm i en debattartikel i Dagens Nyheter i dag.

Enligt debattörerna träffar bara ungefär hälften av kvinnorna i låginkomstländer utbildad vårdpersonal i samband med förlossningen, i vissa länder ännu färre.

Bland millenniemålen är ökad mödraöverlevnad det mål som är allra längst från att lyckas. Det kan inte klassas som något annat än ett fiasko  skriver debattörerna, som anser att det krävs ett större politiskt engagemang och en större vilja för att öka och fördela biståndet för mödrars överlevnad mellan länder.

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev