Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Min Doktor till angrepp mot Jönköpingsrapport

Publicerad: 18 maj 2017, 10:08

Henrik Kangro.

Foto: Pressbild

Nätläkarbolagets chefläkare beskriver rapporten som bristfällig och ifrågasätter om Region Jönköpings län agerat professionellt.


Ämnen i artikeln:

Region Jönköpings länDigital vård

En rapport gjord av Region Jönköpings län fick tidigare i veckan stort genomslag då den visat att de båda nätläkarbolagen Min Doktor och Kry diagnostiserat och behandlat patienter på tveksamma grunder, något Dagens Medicin rapporterat om.

Nu går Henrik Kangro, chefsläkare på Min Doktor, till angrepp mot Malin Bengnér, smittskyddsläkare i Jönköpings län, som ligger bakom rapporten. I ett mejl som Dagens Medicin tagit del av skriver Henrik Kangro att han återigen måste ställa frågan om vad som är syftet med rapporten, som han beskriver som en ”icke konklusiv och i högsta grad bristfällig sammanställning”.

Henrik Kangro skriver att det i rapporten saknats data om provtagning, Centorkriterier, anamnes, konsultationer samt eventuella omständigheter som allergier, sjukdomsförlopp och dynamik. Han skriver att Min Doktor ska ha erbjudit sig att ta fram data som saknats men att regionen tackat nej och endast förlitat sig på anteckningar ur journalsystemet Cosmic.

”Är det god etik, medicinskt professionellt att veta om att det är i princip taget i luften siffror grundade på fakta som inte är representativa för statistisk analys?”

Enligt Henrik Kangro, som även erbjuder sig att göra en egen sammanställning, har Min Doktor i princip samma resultat vad det gäller förskrivningsmönster som resten av landet. Han ställer sig också frågande till varför det inte finns annan data att jämföra med.

”Det kanske är så illa som ni kommit framtill, i era övriga verksamheter, som denna högst osakliga framställning indikerar?”

Relaterat material

Granskning visar att nätläkare brister i diagnossättande

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev