Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag29.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Mindre extrajobb än väntat efter strejkens slut

Publicerad: 11 Juni 2008, 07:30

Vårdstrejken orsakade inte så mycket oreda i operationsköerna som väntat. Konflikten öppnade i stället för nya arbetssätt som effektiviserade verksamheten.


För att beta av köerna till de runt 800 ingrepp som ställdes in under vårdstrejken i Stockholms läns landsting får såväl läkare som sjuksköterskor arbeta extra för att komma ikapp. Landstinget lättar även på restriktionerna för inhyrd personal.

– Det har inte blivit så mycket att göra efter strejken som vi trodde. Vi ska nog kunna beta av det här före midsommar så att vår personal kan ta semester sedan, säger Peter Rönnerfalk, chefläkare i Stockholms läns landsting.

Han tror att personalen inom landstingens egna verksamheter i hög grad kommer att jobba extra.

– Det sitter väl inte illa med lite extrapengar till semestern, säger han.

Bättre bevakning på köerna

En av anledningarna till att köerna i Stockholm inte blivit så långa som befarat under de sex strejkveckorna är att sjukvården bevakat sina köer på ett bättre sätt.

– Detta är en lärdom vi fått från strejken. Har vi mer kontinuerlig kontakt med patienterna i köerna och bedömer väntelistorna oftare kan vi utnyttja verksamheten bättre. Det är exempelvis inte alla som behöver vårdtid efter en operation. Har de möjlighet att få hjälp hemma så går det att korta den vårdtiden, säger Peter Rönnerfalk.

I Region Skåne har operationsköerna också vuxit under strejken men före midsommar ska patienter med hög prioritet ha fått sina operationer genomförda.

– Situationen kommer till och med att se bättre ut inför sommaren än vad den brukar göra, säger Stefan Rydén, medicinsk rådgivare och ansvarig för operationsplaneringen.

Till hösten kommer Region Skåne att ta itu med de ytterligare runt 2 000 patienter som återstår i köerna.

– Det kan ta ett par månader. Under strejken har vi lärt oss att samarbeta bättre mellan sjukhusen och utnyttja våra resurser effektivare, säger Stefan Rydén.

När det gäller semestrar så ser det ut som om dessa kan genomföras som planerat. Endast i undantagsfall kan det bli frågan om indragningar, enligt Karin M Bengtsson, personaldirektör i Region Skåne.

Semestrarna inte längre i fara

Den värmländska vården har under strejken ställt in drygt 900 operationer. På centralt håll har landstinget inte fattat några beslut om huruvida köerna ska betas av med hjälp av extra­arbeten och bonuserbjudanden.

– Vi ska göra ett bokslut av strejken under veckan och därefter fatta beslut, säger Per Lindvall, sjukhuschef vid Centralsjukhuset i Karlstad.

Landstinget i Värmland aviserade under strejken att den skulle kunna resultera i indragna semestrar, se Dagens Medicin nr 21/08.

Nu ser semestrarna dock ut att vara räddade.

– Vi kommer nu att fullfölja semesterplaneringen så långt det är möjligt, säger Per Lindvall.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev