Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Mindre parallellimport försvagar apotekens ekonomi

Publicerad: 26 februari 2015, 12:29

Andelen parallellimporterade läkemedel som apoteken säljer har minskat månad för månad under mer än ett års tid.


Parallellimporterade läkemedel är av stor vikt för apoteken då det finns en möjlighet för apoteken att förhandla om inköpspriset för dessa. För större delen av det övriga receptbelagda sortimentet är det Tandvårds- och läkemedelförmånsverket, TLV, som bestämmer både inköps- och utförsäljningspriserna.

Dagens Apotek har tagit del av statistik från Sveriges Apoteksförening som visar att andelen parallellimporterade läkemedel mätt i kronor har sjunkit med 45 procent sedan den högsta noteringen i november 2013 till den senaste mätningen i januari i år. Sedan toppnoteringen har andelen minskat varje månad. Minskningen innebär att apoteken omsätter 750 miljoner kronor mindre parallellimporterade läkemedel i dag än för ett år sedan.

– Det är inte bra för apoteken eftersom det påverkar en redan ganska svag lönsamhet negativt, säger Johan Davidson, chefsekonom på Sveriges Apoteksförening, till Dagens Apotek.

Han ser flera skäl till att parallellimportens andel minskar, bland annat att den svenska kronan har försvagats.

– Men den kanske viktigaste förklaringen är den förra regeringens uppgörelse med Läkemedelsindustriföreningen, Lif, om prissänkningar på 7,5 procent för vissa äldre läkemedel. Dessa har ofta parallellhandlats i förhållandevis stor utsträckning, säger han.

Förutom överenskommelsen om äldre läkemedel har TLV omförhandlat priset på flera andra läkemedel det senaste året. När inköpspriserna på läkemedel i Sverige sjunker minskar också apotekens chanser att hitta läkemedel med lägre priser i andra länder som kan parallellimporteras för att apoteken ska kunna få en större handelsmarginalen.

TLV arbetar med en översyn av handelsmarginalen på läkemedel och väntas komma med en slutrapport i vår.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev