Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Mindre pengar till vården 2015

Publicerad: 9 april 2014, 13:09

Trots cancermiljarder och utbildningssatsningar, blir det mindre statliga pengar till sjukvården under nästa år. Det framgår i regeringens vårbudget.


I regeringens vårbudget finns två satsningar som berör sjukvården. Specialistsjuksköterske- och barnmorskeutbildningarna ska byggas ut, något som kommer att kosta 77 miljoner kronor per år från 2017 när utbyggnaden av utbildningarna är klara. Den andra satsningen är de 2 miljarder kronor som går till att korta väntetiderna i cancervården under fyra år.

Men trots dessa satsningar beräknas regeringens totala anslag till sjukvården minska nästa år. I redovisningen av utgifter i regeringens vårbudget framgår det att utgifterna på området sjukvård och social omsorg minskar med 603 miljoner kronor för 2015.

Orsaken är att tre tidsbegränsade satsningar upphör. En av dem är satsningen på de mest sjuka äldre. En satsning som har omfattat 4,3 miljarder kronor under fyra år och har letts av regeringens äldresamordnare Eva Nilsson Bågenholm. Även patientsäkerhetssatsningen avslutas inför nästa år. Den har omfattat 2,5 miljarder kronor under fyra år som har fördelats genom prestationsbaserade ersättningar till landstingen. De har belönats om de har nått upp till mål som handlar om hygienrutiner, antibiotikaanvändning, läkemedelsanvändning, trycksår, överbeläggningar och infektioner. Dessutom avvecklas satsningen på att utveckla vårdvalssystem där samordnaren Roger Molin har haft 360 miljoner kronor att fördela till landstingen.

– Det är ett antal satsningar som löper ut. Och det finns inga beslut om att ersätta dem. Men det här är en prognos för 2015 och inte en budget. Budgeten för 2015 får vi återkomma till i höst, säger Martin Kits, stabschef hos socialminister Göran Hägglund (KD).

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev