Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Mindre risker vid fetmakirurgi

Publicerad: 30 juli 2009, 14:11

Mindre risker vid fetmakirurgi

Foto: Gastric bypass-operation. Foto: Pia Åkesson

Riskerna för allvarliga komplikationer och död efter fetmakirurgi var i en ny stor studie oväntat låga. Men för vissa specifika patientgrupper är riskerna markant förhöjda.


Tidigare har dödligheten och förekomsten av komplikationer efter ingrepp som syftar till att minska kraftig övervikt varit hög. Men en ny studie som i dag, torsdag, publiceras i New England Journal of Medicine tyder på att ingreppen har blivit säkrare och att riskerna kanske inte är så stora längre.

Forskare vid bland annat University of Washington i Seattle, USA, inkluderade nästan 4 700 patienter som genomgått fetmaoperationer i en studie. Operationerna var utförda mellan 2005 och 2007 vid tio olika kirurgiska kliniker i USA. Patienterna, som följdes i 30 dagar, hade kroppsmasseindex på i median 46,5.

Flera olika sorters metoder för fetmakirurgi, bland annat gastric bypass, användes.

En månad efter operation hade 0,3 procent av patienterna avlidit och 4,3 procent drabbats av minst en allvarlig komplikation.

Av resultaten framgår också att vissa tillstånd och sjukdomar ökade riskerna. Patienter med sömnapné eller som tidigare drabbats av blodproppar hade ökad dödlighet och förekomst av komplikationer. Likaså löpte patienter med mycket kraftig fetma ökad risk jämfört med de andra patienterna.

Data för 166 av de patienter som inkluderades i undersökningen analyserades inte eftersom metoderna de opererats med betraktades som ovanliga.

De kirurger som fick medverka i studien hade alla bedömts som särskilt skickliga och operationerna har skett på mottagningar som utför ett stort antal viktminskningsingrepp.

I en kommentar i samma utgåva av New England Journal of Medicine påpekar därför Malcolm Robinson, professor i kirurgi vid Harvard Medical School i Boston, USA, att resultaten kan sägas representera ett  best-case scenario .

Han anser ändå att studien sammantaget pekar på goda effekter av överviktskirurgi och framhåller farorna med att patienter inte får hjälp mot kraftig övervikt.  Fetma ska man behandla aggressivt, men eftertänksamt , klargör han.

Läs abstract:

New England Journal of Medicine, 2009; 361:445-454

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev