tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Mindre symtom med allergivaccin i tablettform

Publicerad: 21 september 2005, 08:13

Personer med gräspollenallergi fick mindre hösnuva och behövde mindre symtomdämpande medicin när de fick allergivaccin i tablettform, visar en ny studie.


Specifik immunterapi, eller allergivaccination, ges i dag i form av upprepade injektioner. Immunterapin riktar in sig på att förändra det immunologiska förloppet och hindra symtom för att uppstå, till skillnad från symtomdämpande mediciner.

I den aktuella studien, som presenteras i dag på European Respiratory Societys årskongress i Köpenhamn, testades immunterapi i tablettform. De 114 svenska och danska deltagarna är gräsallergiker med svår hösnuva och mild till medelsvår astma. De randomiserades till att få allergitabletten en gång om dagen eller placebo. Behandlingen startade tidigast tio veckor före allergisäsongen och fortsatte säsongen ut.

Hos dem som fick allergitabletten minskade symtomen på hösnuva med 37 procent, jämfört med placebogruppen. Behovet av symtomlindrande mediciner minskade med 41 procent. Resultaten innebär att fler patienter kan få tillgång till en lättillgänglig form av immunterapi, enligt ett pressmeddelande från ALK-Abelló, som står bakom tabletten.

Svensk huvudprövare i studien är Sabina Rak, professor vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev