Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag17.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Minister lovar att IT-strategi ska ge mindre pappersjobb

Publicerad: 14 mars 2006, 13:13

Den nationella IT-strategin för hälso- och sjukvården är nu klar. Sjukvårdens IT-system ska samordnas, och vårdminister Ylva Johansson lovar mindre administration för läkare och vårdpersonal.


Strategin, som Dagens Medicin senast skrev om i sin tematidning IT i vården som medföljde nr 10/2006,  kommer troligen inte att innebära några snabba förändringar för personalen i sjukvården. Däremot kan den bidra till att fler landsting vågar investera i nya datajournaler och andra IT-system på lite sikt.    Både vårdminister Ylva Johansson (s) och Landstingsförbundets ordförande Lars Isaksson (s) betonade att sjukvårdens IT-system måste bli bättre, när strategin presenterades på en presskonferens i fredags, den 10 mars.

- Systemen måste bli mer användarvänliga för personalen. Bland annat ska man inte behöva logga in flera gånger i olika system, säger Ylva Johansson.

Många landsting är på väg att införa landstingsgemensamma datajournaler. När landstingen har gjort sitt, ska journalerna knytas ihop nationellt genom projektet Nationell patientöversikt. Då skapas ett nationellt nätverk där sjukvårdspersonal kan kommunicera och dela information på ett säkert sätt. Även den kommunala och den privata vården ska ingå i detta samarbete.

- Vi har kommit långt på många håll när det gäller IT i vården. Det är samordningen som brister. Nu är vi överens, på nationell, regional och kommunal nivå, om hur vi ska samordna systemen, säger Ylva Johansson.

Flera svåra frågor skjuts framåt  Strategin har tagits fram av en brett sammansatt ledningsgrupp för IT i hälso- och sjukvården. Arbetet har tagit ett år, men trots det skjuter ledningsgruppen flera svåra frågor på framtiden, bland annat när det gäller finansieringen.   Varje år satsas redan 6-9 miljarder kronor på IT-systemen inom vården och omsorgen.

- Men vi har aldrig fått ut den fulla nyttan av systemen. Det beror bland annat på att det är helt olika system, både tekniskt och till innehållet. De kan inte tala med varandra - eller får inte på grund av att lagstiftningen förhindrar det, säger Ylva Johansson till nyhetsbyrån TT.

Förslag till lagändringar i höst  När det gäller de juridiska frågorna kommer det förslag till lagändringar i höst från den statliga Patientdatautredningen. En annan stötesten är språket. I dag är det i princip fritt fram för personalen att använda vilka termer som helst i sina IT-system, vilket i praktiken kan göra det omöjligt för andra vårdgivare  att tolka informationen. Ansvaret för att ta fram ett gemensamt vårdspråk ligger hos Socialstyrelsen.  Ylva Johansson anger flera skäl som talar för en samordning. Det viktigaste är att säkerheten ökar när vårdinformationen centraliseras. Till exempel kan en läkare enkelt kontrollera vilka läkemedel som tidigare skrivits ut till en patient.

Cecilia Bohlin

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev