Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Minister och åklagare vill se lagändringar efter Macchiarini-fallet

Publicerad: 12 oktober 2017, 13:23

Jennie Nordin.

Foto: Åsa Wiklund/Åklgarmyndigheten

Det prövades aldrig om Paolo Macchiarini var skyldig till de brott han ursprungligen anmäldes för eftersom de hann preskriberas. Här anser kammaråklagare Jennie Nordin att lagstiftaren behöver agera.


Ämnen i artikeln:

Paolo MacchiariniKarolinska universitetssjukhuset

Åklagarmyndigheten blev först uppmärksammad om Paolo Macchiarinis operationer vid Karolinska universitetssjukhuset i samband med att Läkemedelsverket gjorde en anmälan om misstänkt brott mot läkemedelslagen den 14 april 2015. Den 4 juni samma år lämnade även Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, in en anmälan om misstänkt brott mot lagen om etikprövning.

– De här brotten har preskriberats och därför är de inte heller utredda, sade kammaråklagare Jennie Nordin på torsdagens pressträff.

Preskriptionstiden är i dag två år.

På pressträffen meddelade hon senare att samtliga förundersökningar mot Paolo Macchiarini har lagts ner. Anledningen är att de brott han sedan utreddes för, grovt vållande till kroppsskada och grovt vållande till annans död, inte gått att styrka. I korthet går åklagarens resonemang ut på att Paolo Macchiarini varit oaktsam, men det har inte gått att bevisa att utgången för patienter han opererade skulle ha blivit bättre om han inte hade opererat dem eller om de hade fått en annan behandling.

Jennie Nordin tillstår att det rör sig om svåra bedömningar men konstaterar samtidigt att hon som åklagare måste förhålla sig till lagen. När det gäller de misstänkta brott som aldrig prövats har hon dock en annan syn.

– När det gäller de brott som är preskriberade så tycker jag nog att man borde höja straffmaximum och få en längre preskriptionstid. För de brotten är ofta preskriberade när de kommer till oss och det är den yttre granskning som kan göras, som försvinner. Så där tycker jag att lagstiftaren har en möjlighet att se över så att det här kanske undvikas i stället, sade hon på pressträffen.

Hur ser du på de misstänkta brott som aldrig prövats?

– Det finns inga tillstånd inhämtade, så mycket kan jag säga, och det har redan framkommit. Det är en risk med att man inte kan utreda de här brotten för det är den enda yttre granskningen som kan göras och då blir tillståndsfrågan viktig, säger Jennie Nordin till Dagens Medicin.

Hade andra brottsrubriceringar, som exempelvis tjänstefel, kunnat var aktuella?

– Nja, vi har i huvudsak tittat på vållande till annans död och vållande till kroppsskada. Sedan har vi tittat brett på andra brott som kan förekomma, men det här är vår bedömning.

På frågan om hon nu ser de straffrättsliga möjligheterna mot Paolo Macchiarini som uttömda svarar Jennie Nordin.

– Ja, enligt min bedömning är de det.

Forskningsminister Helene Hellmark Knutsson (S) säger till TT att lagstiftningen bör skärpas vad gäller forskningsfusk. I december ska en utredare lägga fram förslag om hårdare straff för den som gör sig skyldig till forskningsfusk. Påföljden är i dag maximalt sex månaders fängelse.

– Det är verkligen förskräckligt det som hänt, och vi påminns om det lidande som patienterna utsatts för. När det gäller straffansvaret är det bra att det är grundligt utrett, men det framkom ju också att brott mot etikprövning inte kunnat göras på grund av den korta preskriptionstiden, säger hon till TT.

Och lägger till:

– Det är oerhört viktigt att vi har ett förtroende för forskningen, och att etikprövning sker. Ingen patient ska utsättas för experiment.

Relaterat material

En rättsskandal eller ett väntat beslut

Paolo Macchiarini åtalas inte

Brittisk kritik mot Macchiarinis beslutsunderlag

JENS KREY, TT

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev