Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Minister öppnar för vård till papperslösa flyktingar

Publicerad: 15 maj 2008, 16:51

Migrationsminister Tobias Billström (m) kovänder om vården för gömda och papperslösa. Nu kan han tänka sig att gravida och papperslösa barn ska få gratis vård.


Frågan om vården för människor som befinner sig illegalt i Sverige är politiskt känslig och skär genom såväl partier som allianser på alla nivåer.

Papperslösa och gömda människor har rätt till akut och nödvändig vård, men är tvungna att betala hela kostnaden själva.

I regeringen är det två partier som vill ändra på detta, nämligen kristdemokraterna och folkpartiet.

Centern och moderaterna har hittills varit mot. Enligt migrationsminister Tobias Billström (m) skulle det undergräva hela det svenska asylsystemet om dessa grupper fick gratis eller subventionerad vård och skicka ut helt fel signaler.

Men nu ändrar han sig och öppnar i en intervju med TV 4 för att åtminstone de gravida kvinnorna och de papperslösa barnen ska få rätt till vård på samma villkor som alla andra. Det innebär gratis mödravård, förlossning och barnavård.

– Det blir orimligt om vi får en situation där människor tvingas föda barn under omständigheter som är helt oacceptabla. Man kan inte straffa barn, födda eller ofödda, för föräldrarnas beslut att leva här gömda, säger Tobias Billström till TV 4.

Han understryker dock att han håller fast vid linjen om att vuxna som inte är gravida och som är i Sverige illegalt inte ska få gratis eller subventionerad vård.

Inom kort väntas riksdagen rösta om en ny lag som reglerar vården för asylsökande. Den säger dock inget om gömda eller papperslösa. Socialminister Göran Hägglund vill tillsätta en utredning för att klarlägga hur de två grupperna ska hanteras i vården, men hittills har alliansen inte kunnat enas om direktiven till en sådan utredning.

Som Dagens Medicin berättat tidigare är frustrationen hos vårdpersonal i hela landet stor över att inte veta vad som gäller. I väntan på ett regeringsbesked har allt fler landsting tagit saken i egna händer och beslutar om egna, mer generösa regler.

I Stockholms läns landsting har chefläkarna gått före politikerna och tagit fram ett eget förslag. Det är dock oklart om landstingens egna regler bryter mot hälso- och sjukvårdslagen och kommunallagen, se Dagens Medicin nr 19/08 och nr 20/08.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev