Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Minister prisade Guldskalpellvinnare

Publicerad: 17 maj 2011, 18:05

Minister prisade Guldskalpellvinnare

Foto: Socialminister Göran Hägglund delade ut diplom och pokal till Nils Lindefors och Peter Eriksson.

- Ett mycket modernt sätt att arbeta, sade socialminister Göran Hägglund (KD) när han på tisdagseftermiddagen delade ut Dagens Medicins pris Guldskalpellen till årets förnyare i svensk sjukvård – projektet Internetpsykiatri.


Det var proppfullt med medarbetare och andra intresserade när Guldskalpellen delades ut på tisdagseftermiddagen på sjätte våningen på Karolinska universitetssjukhuset i lokalerna hos Psykiatri sydväst, där Internetpsykiatri har utvecklats.

Socialminister Göran Hägglund fick överlämna diplom, blommor, en stor pokal och en check som symboliserade prissumman, ett utbildningsstipendium på 25 000 kronor. Verksamhetschef Nils Lindefors var inte sen att ge socialministern några presenter, han med – nämligen tre färska avhandlingar som skrivits vid Psykiatri sydväst om just internetpsykiatri och som slår fast att kognitiv beteendeterapi, KBT, via nätet fungerar lika bra, ibland bättre, än standardbehandling och är betydligt kostnadseffektivare.

I sitt tal till pristagarna lyfte Göran Hägglund just fram betydelsen av att KBT via internet är en behandling som det nu finns evidens för att den fungerar och poängterade att det finns ett stort behov av nya, kvalitetssäkrade metoder inom psykiatrin.

- Nu säger säkert någon att Internetpsykiatri inte löser psykiatrins alla problem. Må så vara, men det handlar om att arbeta på många sätt, tillsammans, sade socialministern.

Sjukvårdslandstingsrådet Birgitta Rydberg (FP) fanns också med på talarlistan. Hon berättade om hur hon länge varit entusiastisk över resultaten som försöken med KBT via nätet visat på och att hon gärna önskat att metoden hade spridits till fler områden – men att Nils Lindefors bromsat och sagt att det först behövdes ordentliga studier.

- Och nu tycker jag att det är bra att ni har väntat, för nu är det inte bara en känsla av att detta borde fungera, utan det är vetenskap, sade Birgitta Rydberg, som hoppades att metoden med behandling via nätet kan inspirera många andra verksamheter.

Och bara när det gäller KBT är behandling via internet en verksamhet som kan behöva få stor spridning – åtminstone enligt Christian Rück, läkare på Internetpsykiatrimottagningen. Omkring en halv miljon svenskar får i dag antidepressiva läkemedel och enligt de nya riktlinjerna för depression borde åtminstone hälften av dessa i första hand behandlas med KBT.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev