Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Minister vill se etisk lösning

Publicerad: 17 oktober 2012, 07:13

Partierna bör komma överens om en etisk plattform för vården, skriver socialminister Göran Hägglund (KD) i en debattartikel.


Det behövs en bred överenskommelse mellan flera partier om en etisk plattform för vård- och omsorgsgivare. Och den får gärna vara klar nästa år. Det skriver socialminister Göran Hägglund (KD) i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

I och med den etiska plattformen ska alla utförare som drivs av offentliga medel kunna jämföras, både när det gäller kvalitet och ekonomi.

Kortsiktiga ägare som maximerar vinst på bekostnad av kvalitet och sysslar med avancerad skatteplanering ligger inte i skattebetalarnas intresse , skriver Göran Hägglund i debattartikeln.

Även meddelarfriheten inom både privat och offentlig vård med offentlig finansiering ska kunna stärkas genom den etiska plattformen. Hägglund vill dessutom lyfta att det är viktigt att alla deltar i forskning och utbildning av vårdpersonalen.

Framtagande av den etiska plattformen ska samordnas med en utredning som Finansdepartementet ska genomföra kring ägarförhållanden hos privata företag inom välfärden.

HANNAH DAVIDSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev