Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag10.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Ministern anklagas för fel uppgifter om sjukförsäkring

Publicerad: 8 december 2009, 15:43

Ministern anklagas för fel uppgifter om sjukförsäkring

Foto: Cristina Husmark Pehrsson (m).

Flera remissinstanser hävdar att de varnade regeringen för brister i de nya sjukförsäkringsreglerna.


Regeringen och socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson (m) har fått ta emot mycket kritik den senaste veckan för de nya sjukförsäkringsreglerna.

Debatten startades sedan en grupp läkare på Karolinska universitetssjukhuset i Solna/Huddinge larmat om oproportionerliga konsekvenser, exempelvis att svårt sjuka cancerpatienter tvingas ut i arbete. I söndagens Agenda på Sveriges Television försvarade sig socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson med att remissinstanserna som läst utredningen inte varnat för detta scenario.

Det är inte sant, enligt Kjell Rautio på TCO. Han menar att fackförbundet i sitt remissvar tydligt påpekade att de nya reglerna var för fyrkantiga.

– Jag vill inte påstå att Cristina Husmark Pehrsson ljuger medvetet. Men hon sprider felaktiga uppgifter. Det är olyckligt att den högst ansvariga ministern inte har kunskap om vad remissinstanserna sade om förslaget, säger Kjell Rautio, till Expressen.

Flera andra tunga remissinstanser som Sveriges Kommuner och Landsting samt Försäkringskassan hade liknande invändningar.

– Det känns bara dystert. Jag är övertygad om att ministern och regeringen visste vad de gjorde. De läste remissvaren, säger Inger Efraimsson, tidigare ordförande i Försäkringskassan, till Expressen.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev