Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Ministern beredd att ändra lagen

Publicerad: 26 Juni 2008, 08:12

Socialminister Göran Hägglund (kd) är beredd att se över den lagstiftning som gör att försäkringsbolag kan inhämta och spara medicinsk och genetisk information hur länge som helst.


Han betonar att det är viktigt att försäkringsbolagen har tillgång till information som är relevant för försäkringen.

– Men sedan gäller det förstås att det inte blir mer information än vad som fordras för att godkänna försäkringen. Det ska inte heller vara så att finns kvar hos bolaget sedan man till exempel nekats en försäkring eller om försäkringstagaren avlidit, säger Göran Hägglund till TT.

I går överlämnade Socialstyrelsen en rapport till regeringen, där man var starkt kritisk just till att försäkringsbolagen med hjälp av fullmakter som försäkringstagare lämnar när de tecknar en individuell personförsäkring kan inhämta alla typer av medicinsk och genetisk information om personen – även sådan som inte är direkt relevant för försäkringen och även om personen nekas försäkring.

Socialstyrelsen kritiserade också att fullmakterna inte är tidsbegränsade, utan gäller även om kundrelationen avslutas och efter att personen avlidit.

Relaterat material

Försäkringsbolag samlar in och sparar känslig information

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev