söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ministern ger bakläxa för primärvårdsmodell

Publicerad: 5 september 2006, 11:31

Vård- och äldreomsorgsminister Ylva Johansson (s) underkänner den nya modell för primärvården som åtta Saco-vårdfack med Läkarförbundet i spetsen lanserar.


- Det är en enorm miss att man har missat distriktssköterskorna. De finns inte ens nämnda, fast de har en mycket viktig roll i primärvården. Det går ju inte att diskutera en primärvård utan att ha med distriktssköterskor, säger ministern.

Som Dagens Medicin berättade i nr 33/06 har Läkarförbundet omarbetat sitt förslag om Protos och tillsammans med sju andra vårdfack inom Saco lagt en modell för primärvården. Ett program som internt kallas "Multi-Protos", eftersom det inte bara talar om läkarens arbetsuppgifter på vårdcentralen, utan om åtta yrkesgruppers arbetsuppgifter.

Vårdförbundet var dock inte inbjudet i arbetet att ta fram den nya primärvårdsmodellen. Något som underminerar Saco-vårdfackens förslag, enligt Ylva Johansson.  - Det är svårt att ta ställning till en modell där distriktssköterskorna saknas, säger hon.  Ylva Johansson uppmanar nu Läkarförbundet att prata ihop sig med Vårdförbundet om förslaget ska kunna ha någon betydelse i den politiska debatten.

Tror på idé om ökat inflytande  I en debattartikel på sidan 33 i detta nummer av Dagens Medicin meddelar också de åtta vårdfacken att de tänker bjuda in andra vårdfack för att diskutera primärvårdsmodellen.

Sakpolitiskt välkomnar Ylva Johansson delar av Saco-fackens primärvårdsmodell.  - Jag tycker att det finns många idéer i deras förslag, som försöker lösa en del av de problem som finns inom primärvården.  Vilka då?  - Jag tror mycket på det här med att man kan rå sin egen vårdcentral, att de som arbetar där känner att de har stort inflytande över hela enheten, vare sig den är landstingsdriven eller drivs i egen regi.

Hon uppskattar att den nya modellen inte talar om ett nationellt reglerat familjeläkarsystem, på det sätt som Protos gjorde.  - Det är klokt att man tagit till sig det, eftersom det inte finns gehör för något sådant.

Däremot finns det skrivningar om att bland annat uppdraget för primärvårdsenheterna ska fastställas på nationell nivå.  Där säger Ylva Johansson nej.  - Jag tänker inte införa någon nationell modell för primärvården. Det finns nästan ingen som vill ha en nationell reglering av exakt hur primärvården ska organiseras. Det måste se olika ut i olika delar av landet. Är det någon del av sjukvården som måste se olika ut så är det den som är närmast patienterna.

Vill inte ha en nationell modell  En huvudtanke i modellen är att patienten ska kunna vända sig direkt till önskad yrkesgrupp, utan en remiss.  - Det är väl en bra idé, säger Ylva Johansson.  Skulle du kunna tänka dig det?  - Alltså, jag vill inte ha en nationell modell för hur man vänder sig till primärvården. På en vårdcentral kan tillgänglighet betyda att du som patient kan ringa direkt till kuratorn och boka tid, på en annan vårdcentral betyder det något annat. Jag tycker att det är bra om man kan pröva olika modeller i olika landsting.

De borgerliga partiernas sjukvårdspolitiska företrädare välkomnar att Läkarförbundet har breddat primärvårdsmodellen till fler yrken, men kritiserar även de att Vårdförbundet inte varit med i arbetet.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev