Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ministern: Jag har haft tur som fått komma in just nu

Publicerad: 27 juni 2018, 04:00

- Hälso- och sjukvården är inne i ett stort skifte, säger Annika Strandhäll, som tycker att hon själv har goda förutsättningar att medverka till bättre strukturer inför framtiden.

Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Det är en gigantisk portfölj hon har, socialminister Annika Strandhäll (S). Hon anser också att hon har makt att förändra sjukvården – som är i ett skifte.
– Jag är kanske inte så frustrerad som tidigare ministrar med den här portföljen, säger hon.


Ämnen i artikeln:

Annika StrandhällMaktlistan

Annika Strandhäll var tidigare enbart socialförsäkringsminister men tog över ansvaret för hälso- och sjukvården och idrotten permanent i juli 2017 efter att Gabriel Wikström lämnat regeringen av hälso­skäl. En bred portfölj som ger en tung maktposition. Förra året var hon trea, men i år toppar hon maktlistan.

– Jag får svara för väldigt mycket, så är det. Som minister har jag tydliga maktmedel både när det gäller resurser och att skapa bra förutsättningar för utvecklingen av vården, säger hon.

Du har formell makt, hur är det med den reella?

– Tidigare ministrar har haft upplevelsen att man får stå till svars för väldigt mycket men sitter med väldigt få verktyg med tanke på hur vården är strukturerad. Jag upplever det inte riktigt så. Jag har haft tur som fått komma in i sjukvårdsfrågorna nu. Det är en period när det händer väldigt mycket. Trots att det är en så traditionell del som hälso- och sjukvård, så är vi inne i ett stort skifte. Vi diskuterar väldigt mycket organisation och struktur nu.

Under hösten träffade hon samtliga landstingsledningar och även om de politiska färgerna skiftar i landet är insikterna likartade. Kompetensförsörjning, tillit, tillgänglighet och digitalisering framhålls.

Hur ska bemanningsfrågan lösas? Ni kan bygga ut utbildningsplatserna, men hur ska ni få tillräckligt många att vilja söka?

– Ja, och vilja stanna kvar. Det handlar om arbetsmiljö och att utveckla organisationen. Alla måste jobba på spetsen av sin kompetens, vi måste ta in andra yrkesgrupper. Sedan handlar det om möjlighet till kompetensutveckling och lön för de medarbetare som redan finns.

Svensk sjukvård håller på att ställa om från sjukhusfokus till mer nära vård med patienten betydligt mer i fokus. Hälso- och sjukvårdslagen har fått en tydligare skrivning om att vården ska organiseras nära medborgarna, samtidigt som det finns stora demografiska utmaningar de närmaste åren.

– Vi har bilden ganska klar. Under en tioårsperiod kommer väldigt mycket att ske och vi måste se till att vi har riggat för det, säger Annika Strandhäll.

Är förändringen av sjukvården politiskt driven, eller är den verksamhetsdriven?

– Den har kanske varit mest verksamhetsdriven, men blir allt mer politiskt driven i takt med att människor inpå skinnet känner att politiken under alldeles för lång tid inte riktigt har förstått de framtida bekymren man står inför inom hälso- och sjukvården. Det är inte så att kompetensförsörjningsproblemen dök upp för 1,5 år sedan. Jag har varit fackförbundsordförande för en del av personalen på landstingssidan. Jag vet hur länge sedan det var vi började prata om generationsskiftet. Sedan är det så att majoriteter skiftar och tyvärr är det kanske så att de problem som inte är mest akuta skjuts åt sidan. Nu ser vi konsekvenserna.

Relaterat material

Skifte i toppen på Maktlistan 2018

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev