Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ministern lovar bättre service

Publicerad: 20 februari 2009, 10:57

Ministern lovar bättre service

Regeringens proposition om apoteksmarknadens omreglering är nu offentlig.


Propositionen innehåller få förändringar jämfört med den lagrådsremiss som tidigare presenterats.

- Det nya är framför allt några delar som inte var föremål för lagrådets granskning. Det rör bland annat Apotekets forskning och utveckling, och hanteringen av praktikplatser, berättar Sofia Wallström, departementsråd på socialdepartementet och samordnare för apoteksfrågan.

- Apoteket får under en övergångsperiod på ett år fortsatt ansvar för den forskning och utveckling som man nu driver. Det gäller även för praktikplatserna. Här ska Apoteket i samråd med övriga intressenter ta fram ett förslag för hur detta ska samordnas framöver, säger Sofia Wallström.

Den kontroversiella frågan om vem som ska vara läkemedelsansvarig på framtidens apotek är i stort oförändrad. Det innebär att även receptarier kan vara läkemedelsansvariga, inte enbart apotekare, vilket många apotekare krävt.

– Vi har bland annat ändrat den litet väl kategoriska formuleringen i lagrådsremissen om att det skulle uppstå en bristsituation vid ett absolut krav på apotekarkompetens. Men grundförslaget kvarstår. Huvudmotiveringen är att det finns många kvalificerade receptarier som bör kunna fortsätta att vara ansvariga, säger Sofia Wallström.

– I övrigt handlar det mest om språkliga putsningar, och några ändringar av lagteknisk karaktär till följd av lagrådets synpunkter.

Socialminister Göran Hägglund (kd) kommenterar propositionen i ett pressmeddelande.

– Den här frågan har utretts många gånger men aldrig nått hela vägen fram till ett konkret förslag. Nu har vi ett förslag och därmed kan vi följa många andra länders exempel för ökad tillgänglighet och förbättrad service, säger Göran Hägglund.

Huvuddragen i reformen är är kända sedan tidigare. Merparten av dagens apotek blir kvar i statlig ägo, medan resten säljs ut via Apoteket Omstrukturering AB. Av de fortsatt statliga apoteken förs cirka 200 över till ett nytt statligt bolag som ska kunna ha enskilda entreprenörer som delägare.

Priskonkurrens behålls på generiska läkemedel via en nationell marknadsplats, medan apoteken tillåts prisförhandla när det gäller originalläkemedel.

Läs mer:

Proposition 2008/09:145 "Omreglering av apoteksmarknaden"
Lagrådsremiss "Omreglering av apoteksmarknaden"

Relaterat material

”De ljög oss rakt i ansiktet”

Apotekarsällskapet: ”Patientsäkerheten hotas”

Regeringen skänker bort en halv miljard om året

”Allvarliga brister”, enligt Sveriges farmacevtförbund

Ny symbol för apotek skapas

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev