Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ministern mötte regionerna efter 1177-läckan

Publicerad: 1 mars 2019, 13:29

Målet är att förtroendet för 1177 Vårdguiden ska återställas. Det säger Daniel Forslund (L) efter mötet med socialministern om de läckta telefonsamtalen.


Ämnen i artikeln:

1177-läckan

Under fredagen träffade socialminister Lena Hallengren både regionföreträdare, Sveriges Kommuner och Landsting samt Inera för att diskutera hur miljontals inspelade telefonsamtal till 1177 Vårdguiden kunnat ligga helt oskyddade på en server som varit tillgänglig på internet.
– Det var ett bra och positivt möte i en bekymrad ton, säger Daniel Forslund (L), biträdande regionråd i Region Stockholm, som var regionernas representant.

På mötet diskuterades både händelsen och vilka åtgärder som vidtagits, men samtalet mynnade inte ut i några konkreta förslag.
– Det var inte den typen av möte, men vi förde fram två konkreta exempel på hur patientdatalagen behöver ses över. Den är över tio år och obsolet i vissa delar, säger Daniel Forslund.

Dels behöver lagen förtydligas kring vad som gäller för samarbete med vårdgivare i utlandet, dels hur regioner och kommuner ska kunna få åtkomst till journaluppgifter i varandra register när till exempel en äldre person skickas mellan ett särskilt boende och sjukhus. I 1177-läckan är det framför allt den första frågan som måste klargöras.
– Det har varit aktuellt ganska länge, till exempel när det gäller röntgenbilder som granskas utomlands. Det här fanns inte när lagen skrevs, men nu använder nästan alla regioner det, säger Daniel Forslund.

Avslöjandet av Computer Sweden har lett till att en rad utredningar satts i gång. Polisen har inlett en förundersökning mot Medhelp för brott mot tystnadsplikten. Medhelp å sin sida har polisanmält journalisterna för dataintrång.

Samtidigt utreds händelsen av Datainspektionen och Region Stockholm har tillsatt en extern utredning som ska granska avtalet mellan dem och Medhelp när det gäller den del som reglerar informationssäkerheten. Även Inspektionen för vård och omsorg ska inleda en tillsyn efter den Lex Maria-anmälan som Medhelp gjort.

Dessutom gör både Medhelp och de drabbade regionerna egna interna utredningar.
– Jag har i dag fått beskedet att det är tryggt att kontakta 1177 Vårdguiden. De brister som har uppdagats i media ska vara åtgärdade. Det som hänt är oacceptabelt och de ansvariga måste nu se till att något liknande inte kan hända igen, säger socialminister Lena Hallengren i ett pressmeddelande

Relaterat material

Miljontals samtal till 1177 tillgängliga på nätet

”Ett väldigt tydligt integritetshaveri”

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

1177-läckan

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News