Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ministern vill ha anonyma lex Maria-anmälningar

Publicerad: 5 oktober 2007, 09:23

Ministern vill ha anonyma lex Maria-anmälningar

Låt vårdens personal göra anonyma lex Maria-anmälningar. Det föreslår socialminister Göran Hägglund (kd).


– Vi vet att en del tycker det är obehagligt att göra en anmälan, att det kan uppfattas som illojalt och att det finns risk att anmälaren kan straffas i efterhand. Det vill vi komma ifrån genom att man anonymt ska kunna skicka in sin anmälan, säger Göran Hägglund till Svenska Dagbladet.

Socialministern menar att detta kan leda till att Socialstyrelsen får in fler anmälningar, vilket gör det lättare att spåra bristerna i sjukvården.

Utspelet innebär en helomvändning. Så sent som i april sade Göran Hägglund till Dagens Medicin att det inte bör vara möjligt att rapportera avvikelser anonymt. Han följde då rekommendationen från Socialstyrelsen, som har övervägt frågan om anonyma anmälningar.

Göran Hägglund vill också att tillsynsmyndigheterna ska kunna agera snabbare när legitimerad vårdpersonal visar sig vara direkt olämplig.

– Jag kommer att lägga förslag som skyndar på processen så att det går fortare att dra in legitimationen för dem som inte är värdiga som läkare, säger Göran Hägglund till Svenska Dagbladet.

Den frågan utreds just nu av patientsäkerhetsutredningen, som inte lägger fram sina förslag förrän den sista december 2008.

Den utredningen funderar också över en annan fråga, där socialministern redan nu sätter ned foten.
Han tänker ”inom kort” lägga ett förslag om att apotekspersonal ska bli skyldiga att anmäla till Socialstyrelsen, när de upptäcker läkare som skriver ut onormalt mycket narkotika och andra beroendeframkallande medel.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev