tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Minskad försäljning av original

Publicerad: 16 april 2013, 12:28

Läkemedelskostnaderna i Sverige fortsätter att minska under första kvartalet. Lif upprörs över att det är originalläkemedlen som tappar i försäljning gentemot parallellimporterade läkemedel och generika.


Under de senaste tolv månaderna har den totala läkemedelsförsäljningen minskat med 827 miljoner kronor, eller 2,7 procent. Detta enligt siffror från IMS Health som Läkemedelsindustrins branschorganisation Lif presenterar i dag.

Det stora tappet står originalläkemedel som inte är parallellimporterade för. De senaste tolv månaderna ligger minskningen på 2,2 miljarder kronor.

– Hur man än ser på det är det dramatiska siffror, säger Anders Blanck, vd för Lif i ett pressmeddelande.

Lif drar en extra lans mot Läkemedels- och apoteksutredningens förslag att införa internationell referensprissättning, med anledning av siffrorna, då man menar att det skulle leda till ytterligare besparingar som skulle pressa läkemedelsindustrin ”extremt hårt”.

– Detta går stick i stäv med regeringens ambition att stödja innovation inom Life Scienceområdet, säger Anders Blanck.

Det generiska utbytet på apotek minskade läkemedelskostnaderna med 679 miljoner kronor och patentutgångar sparade ytterligare 239 miljoner kronor från mars och ett år tillbaka i tiden.

Parallellimporten ökade med 1,2 miljarder kronor under samma period.

Anna Märta Stenberg, tf generaldirektör för Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, konstaterar att de regler som TLV har att följa fungerar.

– Vi har ett generiskt utbyte och detta har blivit väldigt effektivt och det är ju en uttalad målsättning, säger Anna Märta Stenberg.

Kan regler bli för effektiva?

– Ja, men vi har givetvis ögonen på utbytessystemen och om det skulle ske något negativt. Alla justeringar är känsliga för vad som händer i omvärlden.

– Säg bara att den svenska kronan skulle sjunka i värde. Förr hade vi inte alls samma parallellimport som i dag, det har helt enkelt blivit lönsamt för företagen i och med kronans värde, säger Anna Märta Stenberg.

Lif anser också att det tar lång tid för sjukvården att börja använda nya läkemedel, att det finns en tröghet i systemet.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev