måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Minskade kostnader för hyrläkare under pandemin

Publicerad: 14 september 2020, 09:12

Foto: Getty Images

Under första halvåret minskade regionernas kostnader för hyrpersonal rapporterar SVT Nyheter. I riket som helhet var minskningen på 3,5 procent jämfört med samma period året innan.

Ämnen i artikeln:

CoronakrisenRegion DalarnaRegion KronobergRegion NorrbottenRegion SörmlandRegion Örebro LänRegion BlekingeRegion Gotland

Cathrine Hofbauer

cathrine.hofbauer@dagensmedicin.se


Utvecklingen skiljer sig dock stort i landet. I Region Dalarna är minskningen  enligt SVT:s sammanställning störst, hela 22,7 procent. Andra regioner som minskat hyrnotorna rejält är Kronoberg, Norrbotten, Sörmland och Örebro. I Örebro hyrs inga sjuksköterskor in, enbart läkare.

Av de regioner som enligt sammanställning ökat inhyrningen av personal ligger Blekinge och Gotland i topp, med ökade kostnader för inhyrd personal på 37,2 respektive 31,7 procent.

Trots att regionerna i många år arbetat för att sänka sina kostnaderna för hyrpersonal, har de tidigare fortsatt att öka. Enligt en rapport från SKR, Sveriges Kommuner och Regioner, var bemanningstrenden för helåret 2019 en ökning med 3,4 procent, vilket motsvarar 184 miljoner kronor.

Att det i år, enligt SVT, skett en vändning bekräftas av Eva Domanders som är styrelseordförande i branchorganisationen Kompetensföretagen. Det är framför allt under andra kvartalet, april till juni, som minskningen syns enligt henne.

– Vi såg det senaste kvartalet att vårdbemanningsbranschen gått ned ungefär 15 procent, säger hon till SVT.

Dagens Medicin har tidigare rapporterat om bemanningsföretagens utmaningar under pandemin. Samtidigt som det var väldigt stor efterfrågan på iva-personal under våren, var det många vårdcentraler som inte hade lika mycket att göra som vanligt. Dessutom har elektiv vår skjutits upp.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev