Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Minutiös planering inför tidernas flytt

Publicerad: 1 november 2016, 13:16

Bild 1/5  

Foto: Karolinska universitetssjukhuset

Schemat är noggrant planerat. Varenda minut testad och övad. Ändå kan sjukhusflytten bjuda på överraskningar.


Ämnen i artikeln:

Karolinska universitetssjukhusetNya Karolinska Solna, NKSStockholms läns landsting

Under fem dagar pågår nu en intensiv klinisk städning av det som ska invigas som sjukhuslokaler på Nya Karolinska Solna, NKS, om tre veckor.

Söndagen 20 november rullar de första patientsängarna genom kulverten från thorax på nuvarande Karolinska till det nya sjukhuset.  Då tar tema hjärta-kärl plats, som första verksamhet i NKS, ett bygge som pågått sedan 2010.

Flytten av patienterna är 240 meter lång och tar åtta minuter per säng.  Det har personalen testat och tagit tid på.

Utefter vägen, i kulverten, finns en akutstation som kan erbjuda extra medicinskt stöd om något skulle hända under förflyttningen. Totalt ska 40 patienter från thoraxkliniken flyttas med fem minuters mellanrum.  Dessa patienter utgör bara hälften av klinikens patienter, resten är utlokaliserade på andra sjukhus i Stockholm under flytten.

– Vi reducerar antalet patienter på kliniken med 50 procent men har 100 procents bemanning. Samtidigt stärker övriga sjukhus i Stockholm sin beredskap. Även kringliggande landsting, liksom andra universitetssjukhus är väl medvetna om flytten och har på olika sätt någon form av beredskap, säger Annika Tibell, medicinsk chef vid NKS programkontor.

Den 27 november är det dags för barn- och kvinnosjukvården att flytta. Det blir en större apparat.

– Vi kommer att kunna dra lärdom av de eventuella misstag som thorax gjort en vecka innan, säger överläkare Baldvin Jonsson skrattar.

Till temat kvinna- barn på NKS flyttar 1 500 personer. Runt 70–80 patienter ska överföras på flyttdagen.

Fram till flyttdatumen måste personalen drillas i hur de ska använda de nya telefoner och larm som ska användas för kommunikationen på NKS.

Dessutom pågår justeringar av dörrar och hissar.

– Det är en minutiös planering. Den 20 november, när första flyttomgången är klar kommer vi att känna oss extremt nöjda och glada, säger Stanley Holsteiner, chef för NKS programkontor.

Relaterat material

Hysteriskt om flytt på Karolinska

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev