Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Missbruk av gräddgas ledde till förlamning

Publicerad: 17 september 2007, 09:35

I Australien och Nya Zeeland har det blivit populärt bland ungdomar att inhalera drivgasen i burkar med vispgrädde. Dikväveoxiden, eller lustgasen, ger ett rus liknande vissa narkotiska preparat, men nu visar en fallstudie att missbruket kan leda till ryggmärgsskador.


Lustgas har länge använts som smärtstillande och lugnande medel inom sjukvården. Gasen används även som drivgas, bland annat till tuber med vispgrädde, och att inhalera gasen från dessa tuber har blivit populärt bland ungdomar i Australien och Nya Zeeland.

En studie från Nya Zeeland visade att 12 procent av förstaårsstudenterna på universitet regelbundet använder gasen i gräddtuberna som berusningsmedel.

En fallstudie, som presenteras i det senaste numret av Medical Journal of Australia, MJA, visar nu att ett omfattande missbruk av gasen kan leda till ryggmärgsskador.

En kvinna i 20-årsåldern kom in till akuten vid ett sjukhus i Brisbane med akut förlamning i underkroppen. Detta efter att under de senaste tio dagarna ha inhalerat gasen från mellan tio och tjugo gräddtuber dagligen.

Kvinnans ryggmärg hade tagit svår skada av det höga och under lång tid upprepade bruket av dikväveoxid. Efter sju månaders vård och rehabilitering kunde hon endast gå kortare sträckor.

Forskarna bakom studien påpekar att även mindre kvantiteter av gasen än det den aktuella patienten fått i sig kan leda till skador på ryggmärgen.

MJA 2007; 187: 366-367

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News