Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Missbruksförslag får nej

Publicerad: 30 januari 2013, 11:19

Landstingen ska inte överta allt ansvar för missbruks- och beroendevården. Det beskedet ger nu regeringen och avfärdar därmed missbruksutredningens förslag.


Regeringen har nu tagit ställning till de förslag som Gerhard Larssons missbruksutredning presenterade 2011. Regeringen säger nej till en separat missbrukslagstiftning och flera av förslagen i utredningen får blankt nej från regeringen. Bland annat förslaget att landstingen skulle ta över allt ansvar för missbruks- och beroendevården. Landstingen och kommunerna ska även i fortsättningen dela på ansvaret. Men de blir skyldiga att samarbeta.

– Det blir en skyldighet i lag för kommuner och landsting att ingå överenskommelser om beroendevården. Det är viktigt att både kommuner och landsting kan ge psykosociala insatser, sa barn- och äldreminister Maria Larsson (KD) när hon presenterade regeringens förslag.

Gerhard Larssons förslag om en 30-dagars vårdgaranti i beroendevården får också nej från regeringen. Enligt Maria Larsson genomförs inte detta eftersom alla mottagningar redan lever upp till detta krav i dag. Men hon medgav att tillgängligheten är för dålig när det gäller den läkemedelsassisterade behandlingen för opiatmissbrukare.

– Vi ska arbeta för att öka tillgängligheten till läkemedelsassisterad behandling, sa Maria Larsson.

Som en del i detta får Socialstyrelsen i uppdrag att besöka de landsting som har dålig tillgänglighet till läkemedelsassisterad behandling och ta fram åtgärder för att förbättra tillgängligheten. Regeringen ger också Socialstyrelsen i uppdrag att följa upp den läkemedelsassisterade behandlingen och utreda möjligheten att ta fram nationell data kring behandlingsresultaten.

– På det här området har vi en kunskapsbrist och vi behöver höja kunskapsnivån ordentligt, sa Maria Larsson.

Missbruksutredningen ansåg att tvångsvården skulle förbättras genom en sammanslagning av lagen om vård av missbrukare i vissa fall, LVM, och lagen om psykiatrisk tvångsvård, LPT. Men så blir det inte eftersom flera remissinstanser varit kritiska och bland annat varnat för att det skulle kunna leda till att missbrukare stämplades som psykiskt sjuka.

– Det blir ingen förändring av LVM och LPT. De kommer att finnas kvar som två skilda lagar, sa Maria Larsson när hon presenterade regeringens förslag.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev