Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Missfallsrisk kan vara överdriven vid fostervattenprov

Publicerad: 3 mars 2008, 13:10

En studie från USA pekar på att risken att drabbas av missfall efter ett fostervattenprov inte är så hög som tidigare befarats.


Det har länge sagts att cirka 1 av 200 fostervattenprov leder till missfall. Nu visar en genomgång av samtliga gravida över en 16-årsperiod vid ett sjukhus i USA att missfallsrisken inte skiljer sig på något större sätt mellan kvinnor som genomgått fostervattenprov och kvinnor som inte gjort det.

Alla gravida kvinnor som vårdats på en klinik i USA mellan åren 1990 och 2006 ingick i studien, sammanlagt över 50 000 kvinnor. Visserligen hade fler kvinnor som genomgått fostervattenprov fått missfall jämfört med dem som inte hade det, 0,4 procent jämfört med 0,26 procent. Men det var bara en liten del av dessa missfall som kunde kopplas till själva fostervattenprovet.

Andelen kvinnor som fått missfall på grund av fostervattenprov beräknades till 1 på 769, eller 0,13 procent.

Forskarna bakom undersökningen uppmanar till uppföljande studier för att säkert kunna fastställa hur stor risken för missfall i samband med fostervattenprov faktiskt är.    Läs studiens abstract i Obstetrics & Gynecology

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev