Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Misshandel kopplas till våldsamma program

Publicerad: 7 augusti 2006, 08:19

Amerikanska ungdomar som ser våldsamma brottningsprogram påverkas i hög grad av vad de ser. Det var betydligt vanligare att ungdomar som ofta såg sådana program misshandlade sina pojk- eller flickvänner, visar en ny studie.


Undersökningen, som presenteras i augustinumret av tidskriften Pediatrics, är ännu ett inlägg i debatten om ifall våldsamma tv-program verkligen påverkar dem som ser dem att själva bli aggressiva eller våldsamma.

Forskare vid Wake Forest University Baptist Medical Center i USA undersökte hur 2 228 gymnasieelever i delstaten North Carolina påverkades av att se program med så kallad show wrestling, där muskulösa män och kvinnor brottas på ett ofta både mycket våldsamt och orealistiskt sätt.

24,6 procent av pojkarna och 9,1 procent av flickorna hade sett sådana brottningsmatcher på tv sex eller fler gånger under de senaste två veckorna.

Forskarna fann ett tydligt samband, både bland pojkar och flickor, mellan att titta på brottningsprogram och misshandel eller slagsmål med pojk- eller flickvänner i samband med en träff. Det var också vanligare att de själva blivit skadade vid slagsmål eller misshandel och att de burit någon form av vapen.

Huvudförfattaren Robert H Du Rant påpekar att våldet och de orealistiska följderna av detta i brottningsprogrammen riskerar att få ungdomarna att tro att det dels är acceptabelt att lösa konflikter med våld, dels att kvinnor förtjänar att bli våldsamt behandlade.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News