Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Misshandlad nekades ambulans

Publicerad: 9 augusti 2007, 09:11

En intensiv debatt om rasism bland sjukvårdspersonal har blossat upp i Norge. Detta efter att en mörkhyad man nekats ambulanstransport sedan han blivit svårt misshandlad.


Det var i måndags som den 37-årige mannen misshandlades svårt i en park i Oslo. Ambulanssjukvårdarna som kom till platsen ska enligt ögonvittnen ha uppträtt mycket illa, rapporterar norska medier.

När den misshandlade mannen, som var mycket omtöcknad, urinerade ska ambulanssjukvårdarna bland annat ha kallat honom för ”ditt svin”.

Varken ambulansen eller polis på platsen förde mannen till sjukhus. I stället fick han transporteras i taxi till jourläkare.

I dag vårdas mannen i respirator, opererad för hjärnblödning.

Mannens flickvän, som var med när han misshandlades, har anmält såväl ambulansförarna som polisen för tjänstefel.

– Det är helt omänskligt att kalla en skadad person för svin för att han kissar. Och om de menar att uttalandena inte är rasistiska så är handlingen i sig rasistisk. De nekade att ta med en skadad person, säger flickvännen till den norska nyhetsbyrån NTB.

Representanter för sjukhuset varifrån ambulansen kom nekar till att motiven till att mannen inte fick åka med ambulansen var rasistiska, men de beklagar språkbruket som ambulanpersonalen använt.

Sjukhuset ska nu utreda händelsen och såväl den norska hälsovårdsmyndigheten som Norges motsvarighet till diskrimineringsombudsmannen har begärt att få ta del av utredningen.

Norges hälsovårdsminister Sylvia Brustad (Arbeiderpartiet) har också uttalat sig i frågan. Hon säger till norska medier att det är ”helt oacceptabelt” om det stämmer att ambulanspersonalen övergav den mörkhyade mannen som var i behov av vård.

– Alla människor kan kräva samma behandling i Norge, oavsett om man är svart, vit, kvinna eller man, sade hon i tisdags.

Läs mer om händelsen på NRK:s hemsida

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev