Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Missnöjda läkare vid Karolinska

Publicerad: 19 december 2005, 16:03

En majoritet av läkarna vid Karolinska Universitetssjukhuset är oroade för patientsäkerheten vid sjukhuset. Det visar en enkät som läkarföreningen vid sjukhuset genomfört.


En sammanfattning av den enkät som genomförts vid sjukhuset i slutet av november visar att 6 av 10 läkare vid sjukhuset är oroade för patientsäkerheten, 7 av 10 läkare upplever en försämring av arbetsmiljön efter sjukhussammanslagningen och 7 av 10 läkare har bristande förtroende för sjukhusledningen.

Enkäten genomfördes i slutet av november via e-post till sjukhuset läkare. Av de cirka 2 000 läkarna har 1 319, eller 65 procent, svarat på läkarföreningens frågor.

- Anledningen till att vi går ut med resultatet nu är att det är så entydigt negativ, säger Anders Wennerberg, Läkarföreningens ordförande vid Karolinska Universitetssjukhuset.

Han redovisade resultatet av enkäten vid en presskonferens på Läkarförbundet måndagen den 19 december. Då hade sjukhusledningen ännu inte fått ta del av resultatet av enkäten. Men sjukhusledningens två chefläkare hade på eget initiativ tagit sig till presskonferensen för att svara på frågor.

För att öka patientsäkerheten vill Läkarföreningen i första hand förstärka chefläkarorganisationen.

- Vi vill ha en chefläkare på varje division, det vill säga åtta ytterligare chefläkare, säger Anders Wennerberg.

Han vill dessutom ge verksamhetschefen reellt chefsansvar för personal och budget. Inte som i dag, när verksamhetschefen är medicinskt ansvarig samtidigt som det parallellt finns en personalchef med ansvar för personalfrågor och en ekonomichef med ansvar för ekonomin.

- Vi vill dessutom att alla sparbeting riskanalyseras innan de genomförs, säger Anders Wennerberg.

För att förbättra arbetsmiljön för sjukhusets läkare vill föreningen decentralisera beslut och öka delaktighet.

- Vi tar resultatet av läkarförenings enkät på största allvar, sade Hans Vallin, avgående chefläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset.

Men att tillsätta ytterligare åtta chefläkare tyckte varken han eller Stefan Engkvist, ny chefläkare vid sjukhuset, är någon bra ide.

- Det skulle ta ytterligare läkarkraft ut organisationen. Då är det bättre att ge mer stöd till verksamhetscheferna som är de som har ansvaret för verksamheten, säger Stefan Engqvist.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev