Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Missnöje kan bottna i generikasystemet

Publicerad: 21 oktober 2016, 09:01

Det finns en del att fila på för att kunderna ska förstå hur utbytessystemet fungerar. Den vanligaste kommentaren som utredaren Åsa Kullgren får när hon träffar folk är att deras läkemedel aldrig finns på apoteket.


– Det är det första de säger till mig när de hör att jag är apoteksutredare. Då vet jag ju att 95 procent är direktexpedierat. Jag tycker att det är frustrerande att de här två bilderna inte går ihop, sa Åsa Kullgren när hon deltog på Orioladagen i går.

Det kan, enligt henne, finnas någon form av missnöje bland allmänheten som kanaliseras på det här sättet: att apotek aldrig har deras läkemedel. Systemet med utbyten kan vara en del av förklaringen där patienten går till läkaren som skriver ut ett läkemedel som apoteket sedan byter ut till ett annat. Det kan få folk att tro att deras läkemedel aldrig finns på apoteket.

– Jag tror att det är viktigt att konkret informera om vad det generiska utbytet är och att man inte kan förvänta sig att alla motsvarande läkemedel kommer att finnas inne på ett apotek. Då kanske man får en större förståelse, sa Åsa Kullgren.

Vid omregleringen finns farhågor om att apotek på landsbygden skulle komma att läggas ned. Men tillgängligheten har inte blivit sämre.

– Som det ser ut nu är det tre, fyra apotek som har lagt ned. Några av dem har varit kopplade till en vårdcentral som har lagt ned och då kan det vara svårt att driva ett apotek vidare när vårdcentralen inte finns som är en viktig aktör att samarbeta med, sa Åsa Kullgren.

Relaterat material

Åsa Kullgren var emot avregleringen

Apotea imponerar på apoteksutredare

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev