Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag10.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Missnöjt läkarfack säger upp sitt avtal med Sahlgrenska

Publicerad: 5 november 2008, 07:39

Göteborgs läkarförening säger upp sitt samverkansavtal med Sahlgrenska universitetssjukhuset. Orsaken är bristande för­troende för sjukhusledningen.


Relationen mellan läkarnas fack­­liga representanter och ledningen för Sahlgrenska i Göteborg har varit ansträngd i flera års tid. Enligt Göteborgs läkarförening har sjukhusledningen satt i system att fatta snabba beslut, utan att ge de anställda en möjlighet att påverka.

Nu säger läkarföreningen upp samverkansavtalet.

– Samverkansavtalet talar om att man ska ha en tidig dialog om och delaktighet i verksamhetens utveckling. Ledningen har inte levt upp till den intentionen. Någonstans tar tålamodet slut, säger Christina Berntsson, läkarföreningens ordförande.

En annan orsak till att avtalet sägs upp är nedskärningarna som har genomförts och ska genomföras på sjukhuset. Bland annat kommer antalet vårdplatser på medicinavdelningarna att minskas. Läkarföreningen är kritisk, både mot regionpolitikernas beslut om besparingarna och mot sjukhusledningens sätt att genomföra dem.

– Vi vill kunna arbeta med vetenskap och beprövad erfarenhet som grund. Ledning­en vårdar hellre budgeten än patienterna, anser Christina Berntsson.

Eftersom uppsägningstiden för samverkansavtalet är tre månader gäller det fram till den 31 januari 2009. Om inte parterna har enats om en annan lösning innan dess kommer de fortsatta kontakterna mellan fack och arbetsgivare att skötas enligt medbestämmandelagen, MBL.

Att lokala samverkansavtal sägs upp är ovanligt, enligt Läkarförbundets ord­förande Eva Nilsson Bågenholm. Hennes förhoppning är att beslutet från Göteborgs läkarförening ska fungera som en väckarklocka.

– Jag hoppas verkligen att ledningen för Sahlgrenska universitetssjukhuset tar till sig den starka kritiken, så att parterna kan sätta sig ned och diskutera. Ett fungerande samverkansavtal är det bästa för alla parter, säger hon.

Frågande till anklagelser
Sahlgrenska universitetssjuk­husets ledning fick beskedet om det uppsagda avtalet sent i torsdags eftermiddag, den 30 oktober.

– Vi kommer naturligtvis att ta kontakt med läkarföreningen och diskutera det här mellan fyra ögon. Tycker läkarföreningen inte att det är bra är det klart att vi ska lyssna, säger Ann-Christine Andersson, Sahlgrenskas kansli­direktör.

Samtidigt ställer hon sig frågande till anklagelserna om att sjukhusledningen fattar beslut utan att lyssna.

− Då vill vi veta vilka fall det handlar om. Jag sitter med i centrala samverkansgruppen, och jag kan inte påminna mig att vi har haft någon punkt där man kommit fram till att samverkan inte är fullgjord. Sedan är det klart att arbetsgivaren och arbetstagaren inte alltid är överens.

Hur ser du på läkarföreningens kritik mot de besparingar som planeras?

– Det är naturligt för en facklig organisation att oroa sig för besparingar, men den budgetram vi har tilldelats måste vi leva med. Något annat finns inte.

Avtal reglerar samverkan

Samverkansavtal reglerar vilka möjligheter till inflytande anställda har på en viss arbetsplats. Ett syfte är att skapa inflytande på ett tidigare stadium i beslutsprocessen än vad som regleras i medbestämmandelagen, MBL. Avtalen styr vilka frågor som arbetsgivare och arbetsgivare ska samverka om och på vilka nivåer i organisationen det ska ske.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev