Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Misstankar mot läkare stärks

Publicerad: 5 februari 2010, 08:19

Misstankarna mot den läkare i Växjö som blivit anklagad för dödshjälp har stärkts. På kliniken gissade han ofta exakt när han trodde att patienterna skulle dö – vilket de också gjorde.


I går, torsdag, gick Landstinget Kronoberg ut med ett pressmeddelande. Där berättades det om den journalgranskning som landstinget låtit två oberoende experter genomföra av patienterna till den läkare vid Centrallasarettet i Växjö som i slutet av förra året anklagades för dödshjälp.

Enligt landstinget kunde experterna inte se att läkaren ordinerat läkemedel på något anmärkningsvärt sätt.

Det är visserligen sant. Men det landstinget inte talade om var att experterna upptäckte att samma läkare i flera fall gjort mycket specifika tidsangivelser när han trodde att patienterna skulle dö - vilket de också gjorde.

Så här skriver en av experterna, överläkare Kristina Söderlind Rutberg, i utlåtandet:

”På ett likartat sätt uttrycker han tydligt i journalen hur han bedömer patientens förväntade överlevnadstid. I 13/32 fall finns en sådan, tämligen specifik tidsangivelse. Han gör sådana bedömningar även i några av de andra läkarnas fall. Tidpunkten för de inträffade dödsfallen överensstämmer med den dokumenterade bedömningen av den förväntade överlevnadstiden. Han skiljer sig i båda dessa sammanhang påtagligt från kollegor på avdelningen.”

Men när Dagens Medicin kontaktar Kristina Söderlind Rutberg vill hon inte gå in på några detaljer, eller förklara vad hon menar med ”tämligen specifik tidsangivelse”.

– Jag tänker inte kommentera det här, eftersom det pågår en polisutredning, säger hon.

Det var i december förra året som en läkare på Centrallasarettet i Växjö plötsligt stängdes av med omedelbar verkan. Orsaken var ett brev ställt till klinikens verksamhetschef. I brevet anklagades läkaren för att år 2006 aktivt ha avslutat livet på en 84-årig kvinna tillika mor till en annan läkare.

Polisen startade en utredning och det aktuella brevet hemligstämplades av landstingsledningen. Men nu har Dagens Medicin tagit del av detta brev. Och där framgår att den kvinnliga läkaren påstår att hennes kollega tog livet av sin mamma med hjälp av en kaliuminjektion.

Så här skriver dottern i brevet:

”Jag uttryckte min förundran att mamma dött så snabbt. Dr (läkarens initial) sade då att hon ’fick hjälp på vägen’. Jag kände obehag och undrade vad han menade. Han svarade då att han själv gett mamma en kaliuminjektion.”

Snart visade det sig att både anmälaren och den anklagade läkaren varit inblandade i en långvarig konflikt, en konflikt som inbegripit anklagelser om bland annat sexuella trakasserier och olaga dataintrång.

Eftersom läkaren arbetat åt polisen i Växjö med att utfärda rättsintyg tog polisen i Kalmar över utredningen. Till en början var läkaren inte ens skäligen misstänkt, men den senaste tiden har misstankarna stärkts. Det berättar kammaråklagare Johan Henningsson.

– Läkaren är nu skäligen misstänkt för mordet, vilket är den lägsta misstankegraden, säger åklagare Johan Henningsson.

Hur kommer det sig att misstankarna stärkts?

– Det kan jag inte berätta, men det har kommit fram saker i utredningen som föranleder den bedömningen.

Är det Kristina Söderlind Rutbergs utlåtande som har stärkt misstankarna?

– Nej, det beslutet fattade jag innan jag fick ta del av hennes utlåtande.

Den aktuella läkaren är föremål för en annan utredning sedan tidigare, vad gäller den?

– Den gäller olaga dataintrång. Det har med hans arbete med rättsintyg att göra, att han har tittat på journaler som eventuellt inte är tillåtet. Han utreds också för försäkringsbedrägeri, att han ska ha skrivit rättsintyg under tiden som han har varit sjukskriven.

Ser ni något samband mellan dessa utredningar och det faktum att han är anklagad för dödshjälp?

– Nej, det gör vi inte, säger Johan Henningsson.

Kristina Söderlind Rutberg har sammanlagt granskat journalerna i 108 fall där patienter dött på den akutgeriatriska kliniken mellan 2005 och 2009. Av dessa fall står den nu aktuelle läkaren som patientansvarig i 32 fall. Flera gånger, konstaterar Kristina Söderlind Rutberg, har läkaren hamnat i konflikt med de anhöriga. Upprinnelsen har ofta varit att läkaren fattat ”tydliga beslut om vårdbegränsning”.

Styrbjörn Östberg, chefläkare i Landstinget Kronoberg, vill inte kommentera det faktum att en av sjukhusets läkare med ”tämligen specifik tidsangivelse” gissat när hans patienter skulle dö, vilket de också gjorde.

– Det är en iakttagelse som har gjorts, som jag inte tänker kommentera ytterligare, säger han.

Är läkaren fortfarande avstängd?

- Ja, det är han.

Relaterat material

Avstängd läkare skäligen misstänkt för aktiv dödshjälp

Brev om misstänkt dödshjälp beslagtogs vid husrannsakan

Utpekad läkare anlitar välkänd brottmålsadvokat

Läkare i Kronoberg anmälde kollega för aktiv dödshjälp

Läkare avstängd efter misstankar om dödshjälp

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev