lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Misstanke om bärsmitta i Sverige

Publicerad: 16 april 2013, 12:28

Foto: Photos.com.

Även i Sverige kan frysta bär ligga bakom fall av hepatit A.


Nu stärks misstankarna om att frysta bär ligger bakom ökade fall av hepatit A även i Sverige.

Tidigare har det rapporterats om att frysta bär förmodligen ligger bakom utbrottet av hepatit A i Danmark. Nu uppger TT att man i Danmark är så gott som säker på att bären är orsaken till de cirka 30 smittofallen där. Samtidigt ökar misstankarna om att det är bären som ligger bakom ökade fall av hepatit A även i Sverige.

Nästan hälften av de 20 smittade i Sverige sedan december har exakt samma virusstam som i Danmark. Vilket tyder på att orsaken till smittan är densamma som i Danmark.

– Vi kan inte säga ännu med absolut visshet att det är frysta bär som ligger bakom hepatiten men det är mycket troligt med tanke på att vi hittar exakt samma virusstam hos patienterna som man gjort i Danmark. Där har man gjort en mycket omsorgsfull undersökning och hittar ingen annan förklaring än bären, säger Margareta Löfdahl vid Smittskyddsinstitutet till TT.

För att undvika smittan rekommenderar Livsmedelsverket att frysta bär ska kokas en minut så att viruset dör. Efter kokning kan bären med säkerhet ätas eller frysas in igen.

Det finns även vaccin mot hepatit A som efter två doser beräknas ge skydd i upp till 20 år.

Livsmedelsverket analyserar nu bären men några resultat har ännu inte kommit, uppger nyhetsbyrån.

MICAELA TORESSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev