Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Misstänker skattefiffel på vårdcentral

Publicerad: 28 oktober 2013, 13:07

Ägaren till Familjeläkarnas vårdcentraler i Jönköping har felaktigt plockat ut tre miljoner kronor skattefritt ur bolaget, anser Skatteverket.


Enligt myndigheten har ägaren under tre års tid systematiskt fört ut delar av ersättningen från landstinget till konton utomlands, rapporterar Radio P4 Jönköping.

– Det rör sig om lån och investeringar som inte haft några affärsmässiga grunder – ett sätt att ta ut pengar ur bolaget utan att få några beskattningskonsekvenser, säger Charlotte Hoff, samordnare på Skatteverket i Malmö, till lokalradion.

Företaget driver fyra vårdcentraler i Landstinget i Jönköpings län, där hälso- och sjukvårdsdirektör Mats Bojestig fick kännedom om Skatteverkets beslut i tisdags.

– Jag har lämnat över ärendet till våra jurister och efter deras bedömning så får vi se vad vi ska göra. Vi har ju en regelbok för hur man ska driva sin vårdcentral och där ingår det naturligtvis att man ska betala skatt, säger han till Dagens Medicin.

Mats Bojestig vill inte uttala sig om vilken typ av åtgärder som kan vara aktuella om det visar sig att skattebrott har begåtts.

– Det kan handla om allt från sanktioner till att man stänger ner enheter, men var vi i så fall skulle hamna på den skalan kan jag inte säga nu.

Ägaren till vårdcentralerna säger till Dagens Medicin att Skatteverkets anklagelser är felaktiga och hänvisar i övrigt till sitt juridiska ombud Tommy Wret.

– Vi kommer att överklaga beslutet i veckan och sedan får vi tvista om detta i domstol. Som jag ser det finns det överväldigande bevis för att det inte är som Skatteverket påstår, säger Tommy Wret.

Redan för ett år sedan gjorde radioprogrammet Kaliber ett reportage om misstänkta oegentligheter i Familjeläkarnas ekonomi. Men Landstinget i Jönköpings län såg i det läget ingen anledning att vidta några åtgärder.

– Våra jurister tittade på det, men då fanns ju inget skattemål, säger Mats Bojestig.

Någon kritik mot den medicinska verksamheten hos Familjeläkarna finns enligt Mats Bojestig inte och de fyra vårdcentralerna håller tills vidare öppet precis som vanligt.

SUSANNE FREDRIKSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News