Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Misstänkt babymisshandel kan vara okänd sjukdom

Publicerad: 23 februari 2009, 15:46

Misstänkt babymisshandel kan vara okänd sjukdom

Misshandlades den lilla flickan, eller lider hon av en okänd sjukdom? Utländska medicinska experter får en avgörande roll vid en ovanlig rättegång i Svea hovrätt.


Föräldrarna kom in med den lilla flickan till Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna när hon var två veckor gammal. Då hade hon frakturer på skallbenet, ena armen och båda fotlederna. Dessutom hade hon blödningar i ena ögat, rapporterar Sveriges Radios Ekoredaktion.

Läkaren som tog emot flickan på sjukhuset misstänkte att hon utsatts för grovt våld och slog larm. Flickan och hennes storebror omhändertogs samtidigt som föräldrarna häktades. Senare dömde tingsrätten pappan till ett års fängelse för misshandel.

Försvaret står fast vid att det inte är någon av föräldrarna som har orsakat flickans skador. Till rättegången i Svea hovrätt har en röntgenläkare, en neurolog och en patolog från USA och Storbritannien kallats som vittnen. Alla tre har framfört hypotesen att flickans skelett är ovanligt skört på grund av brist på D-vitamin.

Rättegången i hovrätten avslutas den 2 mars, enligt Ekot. Sedan blir det upp till domstolen att avgöra hur de utländska läkarnas utlåtanden ska värderas juridiskt.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev