Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Misstänkt falsk forskare utreds av KI

Publicerad: 8 maj 2018, 11:56

Enligt den pensionerade ”KI-professorn” Lars Andersson finns det ett samband mellan vaccin och ökning av cancerfall. Karolinska institutet vill dock inte kännas vid mannen och påståendet stämmer inte heller.

Ämnen i artikeln:

Karolinska institutet

Jens Krey

jens.krey@dagensmedicin.se


Det är i en artikel i Indian Journal of Medical Ethics som Lars Andersson för fram tesen att det är HPV-vaccinering som ligger bakom ökningen av antalet fall av livmoderhalscancer, rapporterar Läkartidningen. Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet och registerhållare för det nationella kvalitetsregistret för cervixcancerprevention och analys, säger till tidningen att det inte finns någon grund för ett sådant samband.

Lars Andersson skriver i artikeln att han är knuten till en institution vid Karolinska institutet men där finns det ingen som känner igen hans namn.

– Vi började titta på det här i går och det finns ingen Lars Andersson över huvud taget hos oss som kan stämma in på den här beskrivningen, säger Peter Andreasson, presschef på Karolinska institutet till Läkartidningen.

Enligt Peter Andreasson har lärosätets kommunikationsavdelning fått uppgifter där Lars Andersson påstår att han är pensionerad professor i farmakologi vid KI. Men någon person som stämmer in på den beskrivningen har lärosätet inte heller lyckats hitta, skriver Läkartidningen.

Enligt Peter Andreasson har Lars Andersson tidigare varit aktiv i vaccinationsfrågor, bland annat gällande Pandemrix. Enligt Läkartidningen ser KI ”extremt allvarligt” på det som har inträffat och lärosätet har även kontaktat tidskriften för att ta bort den felaktiga namnkopplingen.

Dagens Medicin söker Lars Andersson.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev