Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Misstänkt forskningsfusk kommenteras i ny bok

Publicerad: 6 maj 2009, 07:06

Karolinska institutet och Vetenskapsrådet kritiseras hårt i en ny bok om fuskanklagelserna mot förre professorn i fysiologi Thomas Lundeberg.


Johan Thybergs bok  Forskningsfusk eller rättsövergrepp?  kommenteras av Sten-Erik Jensen på ledarsidan i Dagens Medicin nr 19/09. Observera att följande text är en ledare, inte en oberoende nyhetstext.

Forskningsfusk är en allvarlig form av fusk. Forskning är en grund för bättre sjukvård och därmed kan en forskningsfuskare hållas ansvarig för oönskade medicinska följder.

En utredning om forskningsfusk måste utföras med professionellt handlag. Det får inte finnas något tvivel om att den utpekade faktiskt är en fuskare.

Förre professorn i fysiologi Thomas Lundeberg pekades 2006 ut som forskningsfuskare av Karolinska institutet och Vetenskapsrådet.  Domen  ledde bland annat till att Thomas Lundeberg av sin arbets­givare Danderyds sjukhus uttryckligen förbjöds att forska.

Fick Thomas Lundeberg en korrekt och rättvis behandling i den flera år långa processen från de första anmälningarna mot honom i juni 2002?

Nej!  har tidigare bland andra professor Ola Stenqvist, Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, kommit fram till, se Dagens Medicin nr 49/06.

Nu har Johan Thyberg, professor i cell- och molekylärbiologi vid Karolinska institutet, gjort en mycket grundlig genomgång av Lundebergutredningen i en nyutkommen bok, Forskningsfusk eller rättsövergrepp.

Hans sammanfattande dom är skoningslös:  … en process präglad av jäv, en undermålig bevisföring och en myndighetskultur i förfall.

Det är en obehaglig bild av vetenskapssamhället som växer fram under läsningen. Personliga motiv och personkonflikter tillåts få förödande konsekvenser för enskilda personer och fakta negligeras.

I boken blir Karolinska institutet och Vetenskapsrådet rejält kritiserade. För att återupprätta sitt förtroende i frågor kring forskningsfusk krävs en ny, opartisk, granskning av ärendet.

Johan Thyberg är inte en okontroversiell person. Det gör inte hans kritik mindre viktig. Hans bok får inte tigas ihjäl. Den handlar ytterst om förtroendet för vetenskapssamhället. Den är en bra startpunkt för en ny förutsättningslös prövning av anklagelserna om forskningsfusk mot Thomas Lundeberg.

Boken går att beställa via internet på adressen www.gml.se (gå in under GML Bokhandeln). Ett sammanfattande kapitel ur boken finns här:

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev