Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Misstänkt läkare var varnad

Publicerad: 28 januari 2011, 12:28

Den anhållne och våldtäktsmisstänkte läkaren i Eskilstuna hade en varning sedan tidigare.


– Jag tror att den här personen fick en varning 2002. Det var på grund av något som hade att göra med olämpligt uppträdande mot en kvinnlig patient, säger Per-Anders Sunesson, tillsynschef vid Socialstyrelsen, till nyhetsbyrån TT.

I slutet av 2008 fick läkaren lämna sin anställning vid Örebro läns landsting. Förhandlingschef Roland Hennerdal berättar varför:

– Vi hade synpunkter på hans sätt att närma sig patienter. Det var det som gjorde att vi avslutade hans anställning, säger han till Sveriges Radio Örebro.

Landstinget Sörmland kontrollerade både referenser från mannens senaste två arbetsplatser och kontaktade Socialstyrelsen innan han anställdes på vårdcentralen i Eskilstuna. Landstingsdirektör Karin Welin har ingen bra förklaring till varför landstinget ändå inte fick reda på tidigare anmälningar och misstankar.

– Jag måste självklart be någon att vi omgående ser över våra rutiner för alla våra verksamheter när det gäller rekrytering så att vi ser till att de är bättre fungerande över hela linjen, säger hon till Sveriges Radio Sörmland.

Läkaren är nu anhållen misstänkt för våldtäkt på en patient i Eskilstuna och sexuellt ofredande i Örebro. Han nekar till brott.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News