Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Misstänkt operationssabotage fortsätter på sjukhus i Borås

Publicerad: 24 februari 2009, 14:50

Misstänkt operationssabotage fortsätter på sjukhus i Borås

Foto: Foto: Photos.com

I går, måndag, var de där igen. De mystiska hålen i skyddet runt operationsinstrumenten vid Södra Älvsborgs sjukhus, Säs, i Borås, som misstänks vara sabotage.


Som Dagens Medicin tidigare berättat om, misstänker ledningen vid Säs att någon medvetet gör hål i de dukar som viks runt ett stålgaller där operationsinstrument placeras inför sterilisering i en autoklav på sjukhuset.

Som rutin granskar personalen att dukarna är intakta inför varje operation, och normalt händer det någon gång per år att skador på en duk upptäcks, enligt Björn Gustafsson, informationschef på Säs. Men fram till i höstas har det alltid varit möjligt att hitta orsaken.

Under hösten och vintern har skador upptäckts vid över 15 tillfällen. När personalen har gått igenom processerna har ingen naturlig förklaring kunnat ses. Därför kopplades polis in under förra veckan.
Trots detta fortsätter det misstänkta sabotaget. Senast igår upptäcktes nya hål.

– Nu jobbar personalen med beslutsamhet och automatik för att hitta skador. Man gör alltid kontroller, men nu gör man kontrollerna extra noggrant och det innebär mer arbete, säger Björn Gustafsson.

Hur är stämningen på sjukhuset nu?

– Man är väldigt frågande. Säkert har alla en skärpt uppmärksamhet.

Hur polisen går vidare med ärendet kan inte Björn Gustafsson svara på.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev