Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag04.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Misstänkt parasit i Skellefteå

Publicerad: 20 April 2011, 14:22

Misstänkt parasit i Skellefteå

Foto: Foto: Photos.com

Avdelningarna på Skellefteå lasarett får nu dricksvatten i plastdunkar, allt för att undvika magsjukan som tros spridas i kranvattnet.  (Ny version 20/4 kl 16.04)


Ämnen i artikeln:

Skellefteå lasarettVästerbottens läns landsting

– Kranvattnet används bara till personlig hygien. Dricksvatten distribueras ut i plastdunkar från en tank till avdelningarna, säger Ulf Oscarsson, chefläkare vid Skellefteå lasarett till TT.

Den blå vattentanken rymmer tolv tusen liter vatten och är placerad i en spolhall i anslutning till ambulansintaget. Ett tiotal patienter misstänkta för att ha blivit smittade av tarmparasiten Cryptosporidium ligger intagna på sjukhuset.

– Vi har inte haft någon anstormning av patienter, säger Ulf Oscarsson.

Men sjukhuset vidtar nu alla åtgärder för att undvika att fler smittas. På toaletterna finns information om att kranvattnet inte får drickas. Och vattenleveranserna uppskattas av de anställda.

– Transportavdelningen har kört ut vattendunkar till oss, och tur är det. De är ganska stora och tunga, säger Sofia Larsson, undersköterska på akuten.

I november förra året drabbades Östersundsborna av parasiten som ger upphov till magsmärtor och diarréer, se artiklar härintill. Och nu verkar alltså ytterligare en ort ha drabbats.

Redan i början av april fick sjukvården i området de första tecknen på att något var fel genom att fler och fler människor började söka råd för diarréer och magsmärtor, rapporterar nyhetsbyrån TT.

Fram till i tisdags hade mellan 200 och 300 personer kontaktat sjukvården.

Tidigare i veckan togs prover från Abborren, Skellefteås största vattenverk. Provsvar väntas senast torsdag.

Men misstankarna om att det finns Cryptosporidium i vattnet är starka och kommunen har redan börjat förbereda sig.

– Vi har beställt dricksvattencontainrar att ställa ut på prioriterade platser, vi förbereder oss för det värsta scenariot, sade kommunchefen Kristina Sundin Jonsson på en presskonferens som bevakades av TT.

På förmiddagen i dag, onsdag, rapporterar lokaltidningen Norran att elva personer med magsjukesymptom är inlagda på Skellefteå lasarett.

– Vårdplatssituationen är ansträngd men det finns enstaka lediga vårdplatser att tillgå, säger chefläkare Ulf Oscarson till tidningen.

Relaterat material

Parasit bakom jämtländskt magsjukeutbrott

Parasiten slår mot vården

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev