Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Misstänkt utbrott av Ockelbosjukan

Publicerad: 3 september 2013, 08:54

Foto: Photos.com

Flera misstänkta fall av Ockelbosjukan utreds just nu i Västerbotten.


Sex till sju fall från området kring Lövånger och ytterligare fall från andra delar av Norrlandskusten analyseras vid avdelningen för klinisk mikrobiologi vid Norrlands universitetssjukhus, Nus,  i Umeå,  rapporterar Norran.

– Stämmer det att det är Ockelbosjukan är det lite anmärkningsvärt, säger Urban Kumlin, överläkare vid klinisk mikrobiologi på Nus, till tidningen.

Ockelbosjukan orsakas av en variant av sindbisvirus och sprids till människan via bett av infekterade myggor. Fåglar är den sannolika reservoaren.

Utbredningen i Sverige är enligt Smittskyddsinstitutet normalt begränsad till Gästrikland, Hälsingland och Dalarna. Ett större utbrott i Västerbotten skulle alltså vara ovanligt.

Smittskyddsenheten i Västerbottens läns landsting uppmanar nu personer som besvärats av klåda, feber och ledvärk under den senaste månaden att kontakta sin hälsocentral för provtagning. Landstinget kommer också att under förmiddagen i dag, tisdag, lägga upp en enkät på sin hemsida där invånarna kan rapportera besvär.

SUSANNE FREDRIKSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev