lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Misstänkta djurrättsbrott mot Astra Zeneca utreds av polis

Publicerad: 6 augusti 2009, 12:28

Misstänkta djurrättsbrott mot Astra Zeneca utreds av polis Foto: Astra Zeneca i Mölndal.

Polisen utreder flera incidenter riktade mot läkemedelsföretaget Astra Zeneca där djurrättsorganisationen SHAC misstänks ligga bakom.


– Men jag kan inte kommentera vad det är för typ av händelser, säger Ann-Leena Mikiver, presschef på Astra Zeneca i Sverige.

Efter en tid av relativt lugn verkar det nu som om djurrättsaktivisterna vaknat till liv igen. Häromnatten förstördes Daniel Vasellas jaktstuga i Österrike i en explosionsartad brand. Han är vd för läkemedelsföretaget Novartis och polisen misstänker nu att attentatet genomfördes av medlemmar av aktionsgruppen Stop Huntingdon Animal Cruelty, SHAC. Det skriver Svenska Dagbladet.

Attackerna tros hänga samman med att Novartis anlitar Huntingdon Life Sciences som testar läkemedel på djur. Just nu bedriver SHAC en kampanj mot alla de läkemedelsföretag som samarbetar med Huntingdon, däribland det svensk-brittiska läkemedelsföretaget Astra Zeneca.

Ann-Leena Mikiver säger till Dagens Medicin att de händelser som den svenska polisen nu utreder inte tillnärmelsevis är så allvarliga som dem i Österrike, men hon vill ändå inte berätta vad det är som har hänt.

– Den diskussionen tar vi med polisen. Nästan varje vecka har vi haft demonstrationer utanför våra anläggningar i Mölndal, Lund och Södertälje. I samband med dessa har det inte hänt något speciellt mer än att de har demonstrerat och filmat de anställdas bilar, vilket naturligtvis kan upplevas som obehagligt. Det vi har gjort nu är att vi har informerat personalen samt gått igenom våra säkerhetsrutiner.

Relaterat material

Djurrättsaktivister kan slå till mot Astra Zeneca i Sverige

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev