Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Mitt Hjärta får facklig kritik när sjukgymnaster sägs upp

Publicerad: 30 juni 2010, 06:53

Mitt Hjärta får facklig kritik när sjukgymnaster sägs upp

Foto: Bergslagssjukhuset.

Vårdföretaget Mitt Hjärta vill säga upp sjukgymnasterna på Bergslagssjukhuset i Fagersta och lägga ut verksamheten på entreprenad. Facket är kritiskt.


Ämnen i artikeln:

BergslagssjukhusetLandstinget Västmanland

Mitt Hjärta tog över driften av Bergslagssjukhuset från Landstinget Västmanland i februari. Efter bara några månader är företaget på kollisionskurs med personalen, rapporterar Sveriges Radio Västmanland.

Orsaken till spänningarna är planerna på att säga upp de anställda sjukgymnasterna och låta ett annat företag driva verksamheten. Sjukgymnasterna själva är besvikna över att de inte fick någon information om planerna när de stod inför valet mellan att stanna i landstinget eller gå över till Mitt Hjärta inför privatiseringen.

Deras fackförbund är också kritiskt.

– Om ett företag tar med sig all personal från en tidigare arbetsgivare men kort därefter gör en kovändning och säger att vi vill inte ha de här personerna anställda så är det ett sätt att urholka lagen om anställningsskydd, säger Unni Welén, ombudsman på Legitimerade sjukgymnasters riksförbund, LSR, till Sveriges Radio Västmanland.

Mitt Hjärtas vd Anna Hammarström är sparsam med kommentarer men uppger att företaget står fast vid sina planer. De lokala förhandlingarna mellan parterna har avslutats i oenighet.

Relaterat material

Alla på Bergslagssjukhuset vill inte bli privatanställda

Privatiseringen i Fagersta skapar oro hos anställda

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev